vrijdag 17 februari 2012

Krokusverlof

Het is alweer Krokusverlof, en dat wil zeggen dat we massaal de latten aanbinden. In eigen land zal misschien nog net lukken vanaf zondag op de Hoge Venen, maar anders lukt het zeker in de Alpen. Er is deze winter, zeker aan de noordflanken, veel sneeuw gevallen aldaar. Ook de laatste weken nog in zoverre dat de de wegen er daar moeilijk berijdbaar zijn. Maar een beetje ski-toerist kan daar wel weg mee veronderstel ik...

In eigen land zijn de carnavalvierders weer in hoogste staat van vervoering want aangezien 22 februari aswoensdag is, wordt dit weekend het "echte" carnaval gevierd. Het weer is daarbij cruciaal en ik kan de organisatoren geruststellen dat er geen al te zware toestanden verwacht worden. Zondag valt er polaire lucht het land binnen vergezeld met enkele winterse buien maar in Vlaanderen zal dat overdag niet meteen tot gladheid leiden. De droge perioden zullen overigens duidelijk overheersen en er is ruimte voor zon. Evenwel goed kleden want er staat een frisse noordwestenwind. Maar voorts mag dit allemaal geen enkel probleem vormen...

De rest van de krokusweek verloopt eerder saai met misschien maandag en deels dinsdag regelmatig zon en wat koel met nachtvorst, maar de dagen daarna hebben we alweer te maken met zachte Oceaanlucht en dus wel veel wolken en soms gemiezer. Een week met weinig geschiedenis dus...

In de Alpen zal deze zeer zachte lucht in het tweede deel van de week eveneens arriveren en klimt de vorstgrens richting 1500 tot zelfs 2000m. Dus in de lagere gebieden komt de kwaliteit van de sneeuw in gevaar met misschien lawinegevaar. Hogerop weinig problemen en overwegend droge omstandigheden met soms opklaringen.

verhoogde verzekeringpremies door.....klimaatverandering!

Het is zover, de klimaatverandering is definitief een reden om allerlei premies op te trekken. Verzekeringsmaatschappij AXA verklaarde gisteren dat ze de premies voor diverse producten gaan optrekken. Reden: "de klimaatverandering die sinds 30 jaar aan de gang is". Voorbeelden daarvoor zijn, ik citeer "de ramp in Pukkelpop", en "de zware stormen van begin dit jaar".

Nu kan men altijd discussiëren over al dan niet een duidelijke klimaatverandering, daar gaat het niet over. Men zal aan hun statistieken wel hebben gemerkt dat hun uitbetalingslast gestaag is gestegen dus ga ik er van uit dat ze redenen hebben om de premies te verhogen. Ik ga dus ook niet verder op de bedenking dat de financiële crisis, meer dan wel de klimaatcrisis, wel eens boosdoener zou kunnen zijn.

Maar waar het om gaat is de totaal niet onderbouwde en dus populistische duiding om de klimaatverandering te bewijzen. Immers, wat heeft het incident in Pukkelpop met een klimaatverandering te maken? Het aanhalen van dit incident heeft ongetwijfeld veel weerklank maar slaat nergens op. Het was een klassieke zware onweersbui welke, dit is reeds tot in den treure vermeld, op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats overtrok. Zulke onweersbuien komen elk jaar voor in ons land en dus per definitie heeft deze met een klimaatsverandering niks te zien.

Ook de stormwinden van eerder dit jaar waren op geen enkel punt abnormaal. Herfst/winterstormen horen bij een maritiem mild klimaat waarin wij leven. Zowat elk jaar trekken er stormen doorheen de Lage Landen. En misschien viel het met dat stormgeweld mee de afgelopen jaren, we hebben er al een pak zwaardere gekend in het (nabije) verleden. Eén van de meest legendarische stormperiodes was deze tussen 25 januari en begin maart 1990 waarbij zo'n 9 zeer zware stormen over ons land trokken met een nooit geziene schade (en last voor de verzekeringsmaatschappijen).

Wat waarschijnlijk wel een onvermijdelijk feit is , is dat een zelfde zwaar weersituatie nu meer schade (en kosten) veroorzaakt dan pakweg 20 jaar terug. Maar dan moet dit ook zo gecommuniceerd worden. Het gaat dan niet om een klimaatverandering, maar een "impact"verandering in een min of meer zelfde klimaat.

Als u uw premie dus de komende maanden omhoog ziet gaan, weet dan dat dit gebeurt op basis van bedenkelijke argumenten...