zondag 7 november 2010

Weerkaartbespreking op zondag

We gaan een vrij onstuimige week tegemoet. Op de oceaan is het al depressie wat de klok slaat met vandaag reeds een zeer uitgesproken depressie zuid van Groenland. Dit uitdiepend systeem zal via de Britse Eilanden richting Frankrijk trekken en aan de voorzijde eventueel voor sneeuw zorgen in de iets hogere gebieden van de Schotland met zelfs tijdelijk wat blizzard achtige taferelen. Wij krijgen met de bijbehorende regen te maken vanaf maandagmiddag maar de activiteit gaat er snel uit door het zeer snel opvullen van de depressie.

Hierboven de GFS kaart voor maandag met de voorziene sneeuw (tijdelijk) in Schotland. Ook in de Alpen in de hogere gebieden sneeuwval. Voorts veel wind in delen van de Britse Eilanden met lokaal tijdelijk blizzard-achtige toestanden.

Intussen zakt een nieuwe portie koude lucht naar het zuiden vanuit Groenland waardoor een nieuwe brede hoogtetrog ontstaat op de oceaan met aan de zuidkant een strakke straalstroom. Bij deze nieuwe trog diept zich opnieuw een diepe depressie uit en de bijhorende actieve regenzones bereiken ons tegen donderdag. We komen dan ook opnieuw terecht in een vrij strak windveld met vooral op donderdag veel wind al lijkt echt stormweer niet aan de orde. Ook de dagen daarna blijft het polaire front in onze omgeving slingeren en lijkt het op en top nat en winderig herfstweer te gaan worden.

Tot en met donderdag blijven we zitten in de polaire koele luchtmassa met maxima in de buurt van zo'n 8° en minima rond een graad of 3 à 4. Maar met het binnenvallen van de storingen op het einde van de week gaat het kwik weer de kaap van 10° vlot halen en zijn ook de nachten opnieuw zeer zacht.