maandag 15 juli 2013

Koudste zomer in 200 jaar....euhm..of toch niet helemaal misschien

Uiteraard herinnert u zich het nog, de media enkele maanden terug toen men ons bang maakte voor de koudste zomer in 200 jaar (link). Wel, even naar buiten kijken, en het valt me nogal mee...

Nee, even serieus... juli doet het klimatologisch perfect normaal momenteel en het definitieve bilan voor juli 2013 zal waarschijnlijk wel normaal tot zelfs te warm eindigen. Dit met veel zon en nauwelijks een druppel regen, laat staan onweer van betekenis. Het zegt uiteraard niks over de totale zomer. Maar u bent het met me eens dat de aangekondigde horrorzomer pure zever in pakskes was, zoals we dat al eens in de volksmond onder elkaar durven te noemen...

De vooruitzichten tot het einde van de maand blijven schitterend. Het is nochtans op de weerkaarten geen schoolvoorbeeld van zomers weer. Het is vooral de afwezigheid van lagedruk en zonale stromingen welke toelaat dat het weer er al bij al zeer zomers uitziet. Een beetje hogedruk is in juli al genoeg om het kwik boven 20° te trekken en als de noordelijke stroming niet te prominent aanwezig is, dan heb je al snel 25 graden in het binnenland .

Diverse weermodellen houden het tot het einde van de maand droog wat duidt op systematisch nabijheid van hoge luchtdrukwaarden. Het kwik blijft deze week ook meer dan voldoende met in het centrum van het land dagelijks een graad of 26-28°. Zaterdag even enkele graden minder eventueel maar de dagen daarna klimt het kwik vlot naar 23-25°. Let wel, het is voorlopig duidelijk geen zomer van de hittegolven met maxima boven 30°. Daarvoor is de atmosferische configuratie ongunstig want daartoe moet de hogedruk opschuiven naar ScandinaviĆ« en moet de luchtdruk dalen ten westen van het vasteland, en dit lijkt er niet aan te komen. Een oostelijke tot zuidelijke stroming zit er op die manier niet in.
We krijgen dus waarschijnlijk tot het einde van de maand een variant met veel zon, gematigd warme maxima en nauwelijks of geen regen , noch onweer.

Het is goed mogelijk dat juli 2013 de droogste maand wordt in minstens 30 jaar (30 jaar is de klimatologische referentieperiode welke het KMI thans gebruikt). Tot vandaag viel er te Ukkel amper 10 mm en als de modellen het juist hebben, komt daar nauwelijks iets bij deze maand!

Uiteraard zal het niet al zon zijn wat de klok slaat, de noordcomponent blijft toch steeds een aandachtspunt (vocht uit de Noordzee) en de afwezigheid van een uitgesproken hogedrukrug in de hoogte laat toe om hoge wolkenvelden tot bij ons te doen afschuiven. Vooral op dinsdag en woensdag lijken soms vrij dikke hoge wolkenvelden de zon regelmatig te versluieren, zeker over de westelijke gebieden. Daar zorgt een trog voor op grote hoogte, rond 200-300 hPa, welke geeneens op de klassieke 500 hPa kaarten te vinden is...maar laat dat vooral de pret niet bederven!

Karim Hamid