vrijdag 28 februari 2014

februari was enorm zacht en winderig

Ondanks de maand nog niet voorbij is, kunnen we al stellen dat februari 2014 enorm zacht verliep. Gemiddeld werd het deze maand zo'n 6.7° terwijl de normale gemiddelde temperatuur op 3.7° ligt. Het was met andere woorden een 3-tal graden warmer dan normaal. Vooral de nachten waren ongewoon zacht met een gemiddelde van 4.1° terwijl het normaal zo'n 0.7° hoort te zijn. Overdag werd het gemiddeld 9.5° tegen 6.6° normaal. 

We kregen met andere woorden temperaturen die eerder bij maart dan februari horen. Wat regen en zonneschijn betreft scoort februari vrij gewoon. Een parameter die er voorts uitspringt, en dat de fietsers zullen beamen, is de immer doorstaande wind. De gemiddelde windsnelheid bedroeg maar liefst 5.5 m/s (4 bf) tegen normaal 3.8 m/s (3 bf). De windrichting kwam bijna zonder uitzondering tussen zuid en zuidwest.

Reden van al dit warme natuurgeweld was de immer aanwezige westcirculatie, gehangmaakt door een stevige hoogtetrog over de noordelijke delen van de Oceaan. De meeste regen bleef net ten westen van onze streken omdat hogedruk over Oost-Europa of Siberiƫ vaak nog enigszins weerwerk bood aan de neerslaggebieden. De Britten kunnen er alles over vertellen overigens...

Toch werd februari lang geen record zachte maand. Deze eer gaat naar 1990, de stormmaand van de eeuw, waar de gemiddelde maximumtemperatuur klom tot een ongeziene waarde van bijna 11.6°! De gemiddelde wind bedroeg dan 6.3 m/s.

Toch was februari 2014 een bijzondere maand, los van de gemiddeltjes. Zo vroor het in Ukkel nooit tijdens de maand (0 dagen vorst!) en werd geen enkele sneeuwvlok geteld, zelfs geen smeltende. En dat is toch bijzonder. Gedurende maar liefst 10 dagen kwam het kwik uit boven 10°, met een uitschieter afgelopen maandag in Ukkel maar liefst 13.6° werd, lokaal ruim 14°.

Als we februari los bekijken, was het dus een erg abnormale maand, doch er waren er nog zachtere. Maar bekijken we de winter in zijn geheeld (en deze eindigt vandaag op meteorologisch gebied), dan wordt dit de op 1 na zachtste maand sinds de metingen van 1833. Onderstaande grafiek geeft de temperatuur over de laatste 90 dagen en deze spreekt boekdelen, waarbij we zien dat de gemiddelde temperatuur zo'n 3 graden hoger was dan normaal.

(bron gegevens: KMI)
 
http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/global_monitoring/temperature/tn06447_90.gif