donderdag 22 maart 2012

Lenteweer tot einde maart maar toenemend brandgevaar!

Bevestiging van wat ik eerder al aankondigde: het lenteweer dat we heden kennen duurt gewoon voort tot einde maart. Voor de Ronde Van Vlaanderen wordt het moeilijk om dit mooie weer aan te houden maar dat is nog ver.

De reden moet gezocht worden in de hoogte, zoals altijd. Een rug van hoge druk manifesteert zich steeds in onze buurt waardoor storingen ons niet kunnen bereiken. De blokkerende rug is niet erg uitgesproken maar toch dicht genoeg in de buurt om zijn invloed ten volle te laten gelden.

Bovendien is de rug boven ons goed gevuld met warme lucht in de hoogte wat uiteraard de stabiliteit ten goede komt. Aan de grond bevindt de hogedrukkern zich nabij de Noordzee met doorgaans een aflandige wind met aanvoer van droge lucht waardoor wolken niet te veel roet in het eten gooien. Volgende week trekt de kern zich iets terug naar het westen maar ook dan laten de modellen weinig lage wolken zien, het is ooit anders geweest!

De temperatuur op 850 hPa schommelt gans de periode rond +5°,wat onder thermometerhut in combinatie met de zon een aangename 18° oplevert als landelijk gemiddelde. 's Ochtends is het steeds frisjes met zo'n 2°, dat heb je met een oostelijke stroming natuurlijk maar tot vorst komt het niet, misschien lokaal een graad grondvorst niet te na gesproken.

Enkel maar voordelen? Nee, niet echt. Het neerslagdeficit loopt verder op want sinds begin februari valt er te weinig neerslag. Sinds dan is er in Ukkel een tekort van minstens 70mm en tot het einde van de maand blijft het zo goed als zeker droog. Vooral voor heidegebieden zal het brandgevaar dus enkel toenemen, zoals dat ook vorig jaar het geval was. Dit mede omdat de vegetatie er na de winter erg droog blijkt te zijn en de aangevoerde lucht tevens droog is met bv. gisteren een relatieve vochtigheid van amper 37%.

(C) Karim Hamid