maandag 30 september 2013

Gouden oktoberdagen

Was het nu winter, dan vroor het bij de weerkaart hiernaast beslist stenen uit de grond wat de Russische Beer had bij deze vrij spel! Maar het is gelukkig pas eind september en dan kan de zon wel nog één en ander forceren in die zin dat ze sterk genoeg is om de van oorsprong polaire landlucht voldoende op te warmen.

Dat deze luchtsoort van oorsprong koud is bewijzen de vriestemperaturen vanmorgen lokaal in Polen en het westen van Rusland. Naast koel is de luchtsoort vooral ook relatief droog met vandaag heel wat zon, maar ook morgen en deels woensdag kan de zon vaak schitteren. De wind blijft evenwel altijd goed aanwezig en gezien het droge karakter van de lucht voelt deze, zeker uit de zon, wat schraal aan.

Naar donderdag en vrijdag toe sijpelt de warme lucht uit Frankrijk ons land binnen en wordt het nog wat zachter, vooral 's nachts. het kan op veel plaatsen 20 graden worden, evenwel is de lucht vochtiger en neemt de kans op buien en wolken dan toe. Tijdens het weekend koelt het opnieuw af.

Maar al bij al verloopt het eerste deel van de week dus bijzonder fraai.

Overigens was september klimatologisch gezien een volstrekt normale maand met evenwel grote verschillen van week tot week. De eerste decade verliep warm en droog. Tijdens de tweede decade was het dan weer fris en regenachtig, en tijdens de laatste decade werd het opnieuw zachter en bleef het veelal droog. Alles bij elkaar vertaalt zich dat in een 'gemiddeld normale' maand...

Het blijft opvallend dat de zonale stroming nog steeds uitblijft. maanden reeds, eigenlijk al van vorige winter, kennen we een eerder slingerend hoogtepatroon met vaak blokkerende toestanden. Benieuwd of dit de komende maanden zal kantelen. Ook opvallend is het zwakke orkaanseizoen. Alle parameters voorspelden een overactief orkaanseizoen. Tot nog toe werden 9 tropische stormen in het Atlantisch bassin geteld waarvan 2 het orkaanstadium haalden. Geen enkele van deze orkanen bedreigde de samenleving.