zaterdag 13 oktober 2018

Orkaan Leslie bereikt vanavond westkusten van Portugal

Orkaan Leslie is goed te zien op de satellietbeelden, zoals hieronder. Een oog is nauwelijks aanwezig maar desalniettemin heeft de storm de kracht van een orkaan cat1 met een gemiddelde windsnelheid van 130 km/h. Het is de verwachting dat de orkaan richting het zuiden van Portugal trekt en aan land gaat in de ruime omgeving van Lissabon rond middernacht vanavond. Dit kan gepaard gaan met rukwinden rond 120 km/h en er kan op sommige plaatsen tot 100 mm neerslag vallen. De kustgebieden moeten rekening houden met hoge stormvloed.


Hieronder is de verwachtte aankomsttijd weergegeven van de winden van tropische storm kracht (wind sterker dan 63 km/h - 12 beaufort). Eens over land zullen de windsnelheden snel afnemen. 


De orkaan is fysisch gezien intussen aan het transformeren in een post-tropische cycloon en verliest zijn tropische eigenschappen terwijl het nu snel over koeler zeewater komt (kaart hieronder). 


Zo is de kern niet meer symmetrisch. De kern blijft tijdelijk wel nog gevuld met warme lucht, dus een klassieke extra-tropische depressie is het ook weer niet. Dit is te zien op onderstaand diagram waarbij te zien is dat de kern intussen is geƫvalueerd van symmetrisch/warm naar asymmetrisch/warm.