vrijdag 14 september 2018

Nazomer volgende week krijgt vorm.


De voorspelde nazomer voor de komende periode krijgt stilaan vorm. Zowel het Amerikaanse als het Europese globale weermodel geven een zelfde indicatie hiervoor en zijn vrij standvastig in hun (ensemble)berekeningen.  Vandaag en morgen is het op een lokale bui na droog bij een wisselende bewolking, vooral in de namiddag.

Ensemble van het Europese model ECMWF voor de temperatuur op 2m. De rode lijn geeft de operationele oplossing weer (bron: Weerplaza).

Vanaf zondag echter krijgt de zon meer ruimte, vergezeld door hoge sluierbewolking. Het kwik klimt dan reeds naar een aangename 22 graden, bij een slechts zwakke bries uit het zuiden.

Maandag wordt het nog warmer en wordt het op veel plaatsen 23 tot 24 graden blij flink wat zon. Dinsdag wordt een topdag met nauwelijks een wolkje aan de lucht en maxima die de 28 graden gaan opzoeken. In De Kempen kan het 30 graden worden! Deze opstuw wordt mogelijk gemaakt door een naderende hoogtetrog waarin deels de restanten van orkaan Helene opgenomen zijn. Helene zelf draagt slechts een klein deel bij aan deze opstoot van warme lucht.

GFS laat de opstoot van warme lucht zien op 850 hPa. Over de Ierse Zee zijn de restanten te zien van ex-tropische cycloon Helene.

Daarna is het nog niet gedaan, want op woensdag lijkt het op veel plaatsen opnieuw 25 graden te worden. De doortocht van een inactief koufront zorgt er dus voor dat het kwik enkele graden moet prijsgeven. Ook op donderdag zou het kwik op veel plaatsen nog in de buurt van 25 graden moeten uitkomen, al lijkt de bewolking wat toe te nemen en stijgen de kansen op enkele buien later op de dag.

Daarna worden de kaarten zeer onzeker maar lijkt het kwik eerder in de buurt van een respectabele 20 graden uit te komen.


Florence, Helene, Mangkhut en nazomer.

Orkaan Florence is afgezwakt tot een cat1 orkaan en bevindt zich vlak voor de oostkust van de VS. Op de radarbeelden (links) is het oog zeer goed te zien met daarrond de klassieke convectieve neerslagbanden. Het zijn deze neerslagbanden die voor de meeste schade zullen zorgen. De orkaan buigt, in tegenstelling van wat normaal te verwachten valt, de komende 12 uur naar het zuidwesten en vertraagt verder. Dat wil zeggen dat de zware neerslag lang over eenzelfde gebied zal blijven hangen. Het oog (met een kerndruk van 958 hPa) zal ergens in het zuiden van North-Carolina aan land gaan in de loop van de dag. Naast de neerslag zal de stormvloed (de opstuw van zeewater die door de orkaan op gang wordt gebracht) schade veroorzaken in de kuststreek zelf. Uiteraard is er nog de wind met een gemiddelde windsnelheid nabij het oog tot 120 km/h met rukwinden rond 150 km/h.

Een veel gevaarlijkere tropische storm is typhoon Mangkhut. Terwijl Florence aan land gaat als een cat1 orkaan (met een gemiddelde windsnelheid rond 120 km/h) zal Mangkhut het noorden van de Filipijnen bereiken als een cat5 systeem, met een gemiddelde wind rond 240 km/h (!!!) met rukwinden rond 260 km/h. Later zal de typhoon als een cat3/cat4 storm het zuiden van China bereiken, net ten zuiden van Hong Kong.


Tenslotte is er nog de tropische storm Helene. Op zich een weinig actief systeem, maar deze storm trekt de komende dagen richting Britse Eilanden en zal daar aan land gaan tegen dinsdag. De depressie zal in die gebieden voor stormweer zorgen met dinsdag daar rukwinden in de grootte orde van 110-20 km/h. Voor ons land zorgt Helene voor een extra opstuw van warme lucht uit het zuiden. Laat ons duidelijk zijn, Helene op zich is niet in zijn geheel verantwoordelijk voor een nazomers weer volgende week. Daarvoor zorgt immers een uitzakkende hoogtetrog over de Atlantische Oceaan west van de Britse Eilanden. Helene zorgt enkel voor een tijdelijke extra duwtje. Op het moment dat Helen al lang van de weerkaarten verdwenen is, wordt het pas echt warm met woensdag maxima ruim boven 25 graden. En daar heeft Helene dus nog weinig mee te maken. Laat u dus niet wijsmaken wanneer de media roept dat Helene zorgt voor zomerweer over ons land!