woensdag 7 oktober 2015

De Beer

Het zijn vrij boeiende weerkaarten die we te zie krijgen, al komen ze voor liefhebbers va het betere winterweer een maand of 2 te vroeg. 

Voor de 2de keer op 14 dagen tijd zien we de ontwikkeling van een uitgestrekt hogedrukgebied over Scandinavië met daarbij een nette noordoostelijke stroming. Een goede week terug kregen we daardoor al zeer zonnig weer maar het viel menig op dat het niet erg warm werd. Van een late nazomer mogen we toch al snel wel een 20+ verwachten.

De reden toen was dat de aangevoerde lucht eigenlijk continentaal polair van oorsprong was en het dankzij de zon was dat het überhaupt nog redelijk was aangaande de temperatuur. Nu gebeurt hetzelfde met dat verschil dat a: de aangevoerde lucht nog koeler zal zijn, en b: de zon alweer een beetje lager staat en minder krachtig is. In de loop van volgende week lijkt het er dan op dat we de 10 graden overdag nog met moeite gaan halen en dat is toch even wennen! De zon zal dan wel overvloedig schijnen alweer maar bedenk dat het met een knap doorstaande oostnoordooster beslist schraal zal aanvoelen!
Ook de nachten worden op z'n zachts gezegd fris, waarbij het vriespunt zelfs in Vlaanderen in de buurt zal komen.

Het typeert nogmaals de configuratie op de weerkaarten. Deze weerkaart 2 maand later en het vriest stenen uit de grond! Laten we dus stellen dat de Beer los is, maar een paar maand te vroeg...

En oja, wat gaat er nu uiteindelijk met ex-orkaan Joaquin gebeuren? Wel, de kans is groot dat dit systeem aan land zal gaan ter hoogte van Portugal, mede door al dat hogedrukgeweld bij ons...