vrijdag 26 augustus 2011

Moet New York zich opmaken voor een catastrofe?

Orkaan Irene is intussen de Bahama's voorbij en ligt weer boven open zee voor de oostkust van de VS met kracht cat2. Echter zal de orkaan volgens de weermodellen opnieuw in kracht toenemen om opnieuw cat3 te worden. Rond zondagvoormiddag zou de orkaan nabij New York trekken als cat2 orkaan. Naast de wind is men er vooral bevreesd voor de hoge wateropstand waardoor enorme hoeveelheden zeewater het vasteland zou kunnen binnenstromen. Voorlopig wordt het traject van de storm voorzien dwars over Long Island!

Vervolgens zou de storm aan land gaan in de buurt van Boston en over Canada trekken om vervolgens opnieuw op de noordelijke Atlantische Oceaan te komen als extratropische depressie. Volgens het Amerikaanse model GFS zou West-Europa te maken krijgen met de storingen verbonden aan de restanten van deze storm tegen volgende vrijdag.

Voor ons geen reden van paniek, maar tot dan is het vooral uitkijken wat er in de buurt van de zeer druk bevolkte gebieden op de oostkust van de VS zal gebeuren....