zaterdag 16 april 2011

tornado's slaan ongemeen toe in USA

Hier is het nog even wachten op het echte onweerseizoen maar in delen van de VS start men er traditiegetrouw vroeger aan. Door de geografische ligging en structuur van het continent is het voorjaar in de VS de gevaarlijkste periode. De temperatuurscontrasten lopen al hoog op tussen noord en zuid en meestal is het voldoende dat een depressie wat zuidelijker doorzakt om onheil te veroorzaken. Dit was gisteren bv. het geval.

De kaart van NOAA hierboven geeft maar liefst 94 reporten tornado's weer en een pak gust- en hagel waarnemingen. De media meldt vanmorgen 10 doden door deze zware onweersbuien.

In het huidige internettijdperk is het overigens niet lang meer wachten op de eerste beelden van de tornado's. Zo doken e vanmorgen reeds de eerste videobeelden op op Youtube van lokale stormchasers. Hieronder een mooie opname vanuit Jackson.Hierna een andere opname vanuit Mapleton eerder deze week...In de loop van volgende week lijkt een gelijkaardige situatie zich te voltrekken, dus is het weer met spanning uitkijken wat dit zal opleveren. Men weze er alvast gewaarschuwd.