donderdag 8 september 2011

KATIA op koers

Orkaan Katia is nog steeds op koers. Op basis van de laatste modelverwachtingen zou de cat. orkaan zijn kracht min of meer behouden en uiteindelijk opgenomen worden in de westelijke stroming welke aanwezig is op de noordelijke Atlantische Oceaan. De orkaan zal vervolgens met deze krachtige stroming snel oostwaarts trekken en tegen maandag aankomen net noord van Schotland en daar voor stormachtig weer zorgen zonder echt een grote bedreiging te zorgden.
Onderstaande kaart van GFS geeft zowel de gronddruk weer (waarop de storm goed te zien is als een diepe symmetrische kern) alsook de stroming op 500 hPa. Het is duidelijk dat de storm met deze westelijke stroming snel oostwaarts trekt.

Onderstaand de evolutie zoals is voorzien door het NHC. Zoals te zien is, blijft het NHC deze storm tot op het laatste bestempelen als een 'tropische storm'

Ook GFS sluit zich aan bij deze koers:

Ook onderstaande kaart is interessant want nog steeds toont GFS nog een warme kern, zelfs wanneer de storm tot bij Schotland is aangekomen. Dus GFS blijft bij zijn atypische evolutie naar een seclusie.