maandag 11 april 2011

Weerkaartbespreking op zondag - pak koeler..tijdelijk toch

De afgelopen week leefden we ruim boven onze stand, vandaag eveneens nog maar morgen worden we opnieuw met de neus op de feiten gedrukt: het is niet eens midden april! De gemiddelde temperatuur voor deze periode is zo'n 13 à 14 graden. De komende dagen halen we dan ook ongeveer deze waarden, maar we zijn veel hogere maxima gewend intussen.

Op de weerkaart verandert er echter niet zo heel veel, een hogedrukcel over de Britse Eilanden schuift de komende dagen naar het oosten en wij ondervinden tot het weekend invloed van deze hogedruk. In de hoogte is de hogedruk minder prominent dan de voorbije weken. Niettemin zien we tijdens het 2de deel van de week opnieuw een rug opbouwen over West-Europa maar deze keer is deze rug niet echt stabiel.

Bovendien trekken er tot dan nog 2 hoogtetroggen over ons land met vannacht en morgen de eerste en meest uitgesproken waardoor een zwakke regenzone nog eens de weg naar ons land vindt. Morgen dinsdag kunnen er ook nog eens buien ontstaan. Buien door koude bovenluchten, wat is dat een eeuwigheid geleden. De naderende hogedruk zorgt echter altijd wel voor een temperende invloed en tegen morgenmiddag taant de kans op buien alweer snel en aan zee zal het zelfs vrij zonnig worden. Naar donderdag toe trekt een volgende zwakke trog over maar aan de grond is de hogedruk present, dus daar opnieuw niet veel verwachtingen omtrent de buienactiviteit. Ook naar het einde van de week is geen zicht om actieve storingen uit het westen.

De temperatuur gaat de komende dagen traag maar zeker opnieuw naar omhoog en tegen het weekend is een 17 à 18 graden alweer perfect mogelijk. Vooral de eerst komende nachten verlopen nog koud met minima rond 3 graden.

Kortom, deze week zal geen scherven breken en voor boer en tuinder blijft het nodige hemelsap grotendeels uit...