dinsdag 7 april 2015

Waarom ik niet van opbod hou, zeker niet op weergebied

Vandaag operde een bepaalde weerman, ik noem geen namen, dat het vrijdag landinwaarts 21 graden wordt, en dat was ie wel zeker! Meer nog , een 25° was zelfs niet onmogelijk had hij volgens het nieuwsanker van dienst getweet.

Wel, dat soort flauwe kul hoeven we uiteraard niet. Ja, we zitten in de aanvoer van zuidelijke lucht en ja, het wordt zacht. Maar alle modellen houden het bij een 18, hooguit 19°. Is 20 à 21° dan onmogelijk, welnee, in het beste geval niet. Maar wij meteorologen maken geen weerkaarten met enkel 'het beste geval'. We volgen het meest waarschijnlijke scenario. 

Er zijn factoren genoeg opdat een meteoroloog 3 dagen van te voor zulk soort uitspraken moet inhouden. Er is immers nogal wat kans op een massa hoge bewolking (dikke cirusvelden aangevoerd in een Warm Conveyor Belt aan de voorzijde van een naderende hoogtetrog). Deze wolken kunnen de instraling van de zon temperen en dan mogen we 20° in Brussel wel vergeten.

En waarom geen woord over een eventuele zeepbries in de namiddag, waarbij het aan het strand amper 14 à 16 graden wordt in ...het 'slechtste geval' daar...

Vanwaar die 25° dan wel mag komen snap ik al helemaal niet, daar zijn geen aanwijzingen voor, laat staan dat men er 3 dagen van te voor al moet over tweeten. Het is Paasvakantie, de mensen vangen dergelijke berichten extra op en dus is het gewoon 'not done' zoiets de ether in te sturen!

Ik hoop voor de brave man dat ik ongelijk heb (hij heeft een kansje, je weet wel...als 'alles' mee zit), en anders mag hij enkel boos zijn op zich zelf, en niet 'op de weermodellen', zo gemakkelijk komt ie er niet van af :p....

KMI stormspotter: last call!

Wie zich wil inschrijven voor het netwerk van stormspotters bij het KMI moet snel wezen, dit is de laatste week dat de testen online worden afgenomen. 

Enige kennis is vereist en referenties kunnen gevonden worden op deze link. Daar vind u ook meer achterliggende informatie.

Inschrijven voor seizoen 2015 kan nog tot en met morgen 8 april.