dinsdag 24 januari 2012

de Beer is los!

Misschien is de titel een beetje overdreven, maar laat ons toe ons even te laten gaan bij het zien van de ochtendkaarten van het Europese weermodel. Akkoord, het Amerikaanse model GFS laat geen winterweer zien maar dit model blinkt de laatste dagen uit in onbetrouwbaarheid en 'springerigheid' en zo toont bijvoorbeeld de laatste run van 06h vandaag wel opeens weer winter in de operationele oplossing. We volgen dus met enige betrouwbaarheid onze Europese kameraden EC en ook wel UKMO....En wat ECMWF laat zien is niet mis. Leek het enkele dagen geleden nog vrijwel een verloren zaak, dan duikt daar opeens aan de horizon van het ensemble (d+10) een serieuze temperatuurduik op. Een duik welke enkel kan toegeschreven worden in een winterse weerkaart configuratie. Het zou dus wel goed kunnen dat we kwakkelweer en zo gewoon overslaag en van de herfst terecht komen in de barre vrieskou.. Want de temperaturen welke we in het model zien zijn niet minnetjes (of juist wel).

Vanaf zondag schommelt het kwik rond een graad of 3 à 4 en een winterse bui uit noordoost is best mogelijk. De dagen daarna wordt het nog wat kouder met maxima rond of net boven het vriespunt. 's Nachts koelt het af naar zo'n -4 graden en later gaat het kwik zelfs richting -6 graden in centraal België. Daarbij is veel ruimte voor zon en het blijft grotendeels droog. Dus typisch continentale transportkou.


Enig voorbehoud moet uiteraard gemaakt worden want zowel control- als oper- run zitten vrij laag in de pluim, doch we moeten ons stilaan opmaken voor een eerste echte kouinval van deze winter. Hoe stevig die zal uitpakken, en vooral hoe lang die zal duren, blijft nog een vraagteken uiteraard...