zondag 22 juli 2018

Hittegolf zet in die doorzet tot in augustus!

Het zomerweer weet van geen wijken. Dagelijks maxima van ruim boven 25 graden en op de  meeste plaatsen geen druppel. Komende week gaan we geleidelijk boven 30 uitkomen. Wanneer dit in Ukkel drie dagen het geval is, is er sprake van een officiële hittegolf. En dan meteen een van formaat. Neerslag van betekenis wordt niet verwacht, op een lokaal hitteonweer na. 

Komend weekend komt er even een lauwe aanval vanaf de Atlantische Oceaan en koelt het wat af maar deze zomer lijkt het niet te lukken het kwik onder 25 graden te duwen en dus mogen we niet spreken van een ommezwaai. 

Nee, integendeel, als we de diverse weermodellen mogen geloven lonkt begin augustus een nieuwe aanscherping van de hittegolf met mogelijk maxima opnieuw rond of boven 30 graden. Zolang het kwik in Brussel 25 graden haalt, blijft de hittegolf officieel duren (die is dan begonnen op 13 juli want sinds die dag haalt het kwik dagelijks minstens 25 graden).

De hittegolf zal geleidelijk meer en meer voor problemen zorgen. Vooral wanneer de nachten opwarmen is dit een aanslag op de gezondheid. Tijdens elke hittegolf tellen we een verhoogd aantal sterfgevallen, vooral bij oudere mensen.

Het is uiteraard erg voorbarig, maar als het tot een 'officiële' hittegolf komt (en de kan is dus groot), komt deze mogelijk in de buurt van enkele historische voorgangers. De hittegolf van 1976 duurde welgeteld 17 dagen. Het jaar 1947 telde evenwel maar liefst drie hittegolven waarvan de langste 19 dagen duurde.