zondag 29 januari 2012

Wind Chill factor

Het wordt koud, dat staat vast. Vanaf woensdag duiken we de diepvries in met aanhoudende vorst met tegen volgend weekend een gemiddelde ijsdikte van meer dan 10 cm en dus schaatsplezier.

Maar de temperatuur zegt niet alles. Er is uiteraard nog zoiets als gevoelstemperatuur. Een -3 op een windstille dag en een winterzonnetje is gans andere koek dan een -3 bij een grijze lucht en een krachtige wind. Daarom heeft men lang geleden de gevoelstemperatuur uitgevonden, ook bekend onder de term 'wind chill factor'. Het is de temperatuur welke men gewaar wordt wanneer men bij normale fysische inspanning en bij gewone kledij. Er bestaan diverse formules om deze te berekenen maar de meest gebruikte is tegenwoordige deze op basis van de JAG/TI methode. Een uitgebreide paper is hier te vinden over deze methode. Deze methode houdt enkel rekening met de temperatuur op 1.5m hoogte en de wind op 10m hoogte.

Sinds vorig jaar bereken ikzelf deze wind chill met de gegevens van het Amerikaanse model GFS en het is uiteraard hét moment de gevoelstemperatuur voor komende week onder de loep te nemen. Het zegt tenslotte iets over hoe koude de mensen het zullen aanvoelen tijdens de koudegolf...

Welaan dan...ziehier de grafiek voor komende week met in rood de voorziende 2m temperatuur en in blauw de gevoelstemperatuur..


Dan hier enkele kaartjes, let wel...de gevoelstemperatuur op de middag!

Donderdag koudste dag door de wind, een gevoelstemperatuur van zo'n -13°, Brrr...

Vrijdag door afname wind een stuk aangenamer!

En, o ja, wat doet die koude Siberische luchtbel uiteindelijk waarvan eerder deze week sprake was? Wel, deze komt toch min of meer over Duitsland te liggen. We kunnen deze luchtbel misschien nog het best illustreren aan de hand van de diktekaarten (dikte tussen 1000 en 500 hPa). Immers, hoe dunner deze luchtlaag, hoe houder deze is. En we zien begin volgende week nog steeds de portie poollucht richting westen trekken om tegen volgend weekend net ten oosten van ons land te stagneren. Op 850 hPa levert dit een indrukwekkende temperatuur op van -20 graden! Ook het Europese model komt met gelijkaardige temperaturen en over België tot -18 graden.


Afsluiten doe ik met een berekoude kaart voor vrijdagochtend op basis van de jongste GFS run...