donderdag 27 september 2018

Griekenland moet zich schrap zetten voor een zware storm

Over de oostelijke Middellandse Zee is de depressie die kan uitgroeien tot een Medicane, in volle ontwikkeling, getuige het Satellietbeeld hiernaast.

Deze depressie kan zich volgens diverse weermodellen ontwikkelen tot een tropische depressie met een gemiddelde wind tot 120 à 130 km/h, en rukwinden boven 150 km/h. Daarmee zou deze storm orkaankracht bereiken (cat1). Ook kan er nabij de depressie erg veel regen vallen, in de grootte-orde 200 mm over 24 uur tijd. Deze storm zou de komende dagen richting Griekenland trekken en later het westen van Turkije bereiken.

Volgens diverse modellen zou de storm wel degelijk de fysische eigenschappen krijgen van een echte tropische storm, incl. warme kern in het 'oog'. Onderstaande berekeningen geven dit nipt aan. A (start van de ontwikkeling) bevindt zich in het rode gebied (= warme symmetrische kern), Z (einde van de ontwikkeling) bevindt zich in het paarse gebied (asymmetrische kern, maar nog steeds warm).


Onder andere het Franse fijnmazige weermodel Arpege (hieronder) toont de vele neerslag (eerste kaart) en de sterke winden aan de zuidflank van het oog van de storm (tot 120 km/h). Bemerk dat de winden op deze kaarten gebruikt, de 10min-gemiddelde wind is, terwijl Amerika voor het bepalen van de categorie van orkanen, de 1min-gemiddelde wind is, en die is uiteraard hoger.