dinsdag 5 maart 2013

vandaag lokaal meer dan 17°, begin volgende week met moeite enkele graden boven nul!

Vandaag werd het lokaal meer dan 17 graden. Het werd zelfs de warmste 5de maart sinds de metingen. Zinloos record uiteraard, want wat men er niet bij vertelt is dat het record voor 6 maar op 19.5° ligt....dus voor deze periode van het jaar, begin maart, kan het kwik in uitzonderlijke gevallen dicht bij 20° komen.

Dergelijk hoge temperaturen zo vroeg in het jaar kunnen niet alleen gehaald worden door de instraling van de zon, daarvoor staat ze nog te laag. Nee, er moet hulp komen van buitenaf, denken we maar aan advectie van warmere lucht uit zuidelijke gebieden en subsidentie-effecten aan de lijzijde van bergketens zoals de Alpen. Van beide fenomenen konden we vandaag profiteren.

Maar, zo warm het vandaag werd, zo kil wordt het begin volgende week. En zo krijgt Bredero in één week tijd maar liefst 2 keer gelijk. Immers, afgelopen zaterdag werd het in Ukkel amper 3.6°, maar liefst 14 graden kouder dan vandaag! En zoals het er nu naar uitziet, halen we deze waarde 3.6° zelfs niet eens begin volgende week. Zowel het Europese als het Amerikaanse laten de druksystemen op de weerkaart immers zo evolueren, dat een enorm koudereservoir bij Groenland begin volgende week de Benelux bereikt (zie kaart). De temperatuursduik is toch wel opmerkelijk te noemen, want in amper 2 dagen tijd zakt het kwik op 850 hPa van +4 graden naar -13 graden. We zijn veel gewend in de (vroege) lente, maar dit zien we toch niet zo vaak! Wanneer we deze temperatuur van -13 graden naast deze van vandaag leggen, namelijk +7 graden, dan spreken we van een verschil van 20 graden!

In hoeverre er hierbij buien zullen gegenereerd worden is nog onduidelijk, maar feit is dat deze zeker naar dinsdag toe winters van karakter zullen zijn met in de Ardennen verse sneeuw in dat geval. Vergeet niet: maart kan nog erg winters zijn!!