vrijdag 21 mei 2010

zeemist

Zal de kust morgen af te rekenen hebben met zeemist? Volgens sommige modellen wel. Dit was vandaag al het geval over grote delen van de Nederlandse kust. Het laatste satellietbeeld toont mooi het uitgestrekte veld met mist op zee. Eenmaal deze mist op land komt lost deze meteen op maar aan de kust is het dan wel vaak kil en grijs.

Zeemist (of zeevlam) is een typisch lenteverschijnsel omdat dan het zeewater nog koud is, en dit is dit jaar nog meer het geval dan anders. Wanneer er relatief zachte lucht over het koude wateroppervlak stroomt, treedt onmiddellijk condensatie op: mist dus.

Op de satelliet opname van ENVISAT was het mistveld eerder vandaag nog beter te zien nabij de noordkusten van Nederland.

Niet veel met het weer te maken, doch wonderlijk mooi is het Phytoplankton welke dezer dagen de oceanen opkleurt op de satellietopnames. Hieronder een beeld van deze namiddag west van Bordeaux. Het plankton komt voor in enorme velden en kleirt mooi blauw, groen, en...

Wanneer ook wij morgen met dit typische lentefenomeen te maken krijgen, kunnen de webcams er morgen misschien uitzien als de deze van onze noorderburen vandaag:

Quote van de dag

"Het ironische van de hele kwestie: hoewel een vulkaan veel CO2-uitstoot volgt er vaak een periode van global cooling. Onze planeet heeft zo in april eigenhandig de opwarming van het klimaat alvast één week aan banden gelegd "
(bron: Het Laatste Nieuws)
Even verder staat:
"Aprilmaand 2010 warmste ooit op onze planeet"
(bron: Het Laatste Nieuws)

Dit kan wel tellen als tegenstrijdigheid en foutieve informatie! Bij ons was het in april al warmer dan gemiddeld (zo'n graad), maar globaal (over de hele wereld bekeken dus) blijft april 2010 een nieuw record te hebben gehaald als warmste maand.