dinsdag 18 juni 2019

Hittegolf op komst?

De warmte van vandaag en morgen wordt tijdens het tweede deel van de week verdreven maar volgende week lijkt de warmte terug te komen. Zowel het Amerikaanse weermodel GFS als het Europese weermodel berekenen begin volgende week een warmte-opstoot vanuit het zuiden. In jargon kunnen we spreken van een klassieke Spaanse Pluim situatie.

Op een hoogte van ruim 1.5 km (het zgn. 850 drukniveau) loopt het kwik begin volgende week op tot zo'n 22 graden wat extreem veel is. Dit staat garant voor maxima van ruim 30 graden, waarbij een lokale 35 graden niet uitgesloten is op dinsdag. Na dinsdag gaan beide weermodellen een andere kant op. GFS laat de hitte nog even aanhouden (althans de operationele oplossing) maar ECMWF laat woensdag het koufront binnenvallen met op het scheidingsvlak kans op fel onweer.

GFS laat overigens de dagen daarna vrij absurde onstabiliteitswaarden zien met een ml-CAPE rond 4000 KJ en een LI van maar liefst -12. GFS heeft evenwel de gewoonte de onstabiliteit te overdrijven maar dit tart evenwel alle verbeelding met bijna ongeziene waarden voor onze streken. In dat scenario zijn extreem zware onweersbuien mogelijk, maar de kans dat dit scenario uitkomt is niet enorm groot.

Hoe dan ook, we kunnen spreken van een zomerse periode die aanvangt (met wat goede wil) op zaterdag met dan reeds droog weer en zo'n 22 graden. Zondag wordt het 25 graden met erg veel zon en maandag zo'n 30 graden. Dinsdag ruim 30 graden met lokaal misschien 35 graden. Maandagnacht wordt overigens waarschijnlijk een erg warme nacht. Vanaf dinsdagnacht en zeker naar woensdag toe vergroot de kans op onweer. Voor een hittegolf moet het minstens 5 dagen na elkaar 25 graden worden waarbij het op 3 dagen daarvan 30 graden moet worden. Het wordt dus maar de vraag of dit gehaald wordt, maar de kans is niet uitgesloten. Na de hitte-opstoot lijken we terug te keren naar een eerder koeler en wisselvallig weertype en zijn we weer bij af...