zaterdag 20 mei 2017

Kansen op zomerse periode worden groot!

Vanmorgen kwamen de meeste globale weermodellen met duidelijk betere prognoses dan de voorbije dagen. Veel heeft te maken met de periode van het jaar, waarbij de Noordzee nog koel is en ook de polaire lucht nog koud is over de noordelijke gebieden. Daarmee gekoppeld kunnen kleine fouten in de weermodellen en bijhorende misrekening in windrichting grote gevolgen hebben voor het weerbeeld en de temperaturen.

Maar de weermodellen gaan dus nu wel meer en meer voor een stabiele en vooral ook warme periode. Het is nog wat fragiel door de positie van het hogedrukgebied maar laten we optimistisch zijn en deze tendens als waarschijnlijk beschouwen. Bovenstaande kaart geeft de reden van dit alles: een duidelijke blokkade in de hoogte waardoor hogedruk aan de grond alle kansen krijgt. Bovendien houdt deze situatie in dat het niet meteen fout gaat door een te warm weertype dat snel gevolgd wordt door koele oceaanlucht. Deze situatie staat eerder garant voor veel zon en temperaturen meestal vlot boven 20 graden en regelmatig zelfs rond of boven 25 graden. Een dip lijkt er te komen rond donderdag en vrijdag maar volgend weekend en de daarop volgende dagen lijken opnieuw warm te worden met zelfs temperaturen opnieuw vlot boven 25 graden in het centrum van het land en uitbundige zonneschijn.

Op en top zomerse vooruitzichten dus voor de 3de decade van mei! Nu hopen dat de weermodellen deze tendens vasthouden...

---  Karim Hamid ---