zaterdag 19 november 2016

update storm op zondag

Op basis van de laatste weermodellen zal de stormdepressie via Engeland naar de zuidelijke Noordzee trekken en daarna rakelings land de Wadden voorbijtrekken. De minimale kerndruk zal omstreeks 970 hPa liggen over Engeland en in Belgiƫ zal de druk morgen dalen naar zo'n 985 hPa.

De rukwinden zullen zich situeren rond 90 km/h op veel plaatsen met lokale uitschieters tot 100 km/h. WRF berekent iets hogere windpieken met lokaal waarden richting 110 km/h in het westen van het land. De piek van de storm zal zich situeren tussen 6h zondagmorgen en 13h in de namiddag. Voor de kust zal er een stormwind staan met eventueel tijdelijk zware storm, 10 bf. Gezien de windrichting (zuidelijk) zal dit wat golfhoogte weinig problemen opleveren.

Er is een kleine kans op lokale extra sterke windverschijnselen zoals valwinden of een windhoos, vooral bij passage van het koufront in de voormiddag. 

Wat de neerslag betreft is er weinig probleem aangezien de overtrekkende storing bij ons niet zo actief is. We verwachten enkele liter waarbij het vooral op passage van het smalle koufront tijdelijk stevig kan regenen.

Gezien het loof nog deels aan de bomen zit, kan de impact van het stormweer wat groter zijn dan wat we in volle winter met dezelfde windsnelheden kunnen verwachten.