donderdag 29 augustus 2013

Zomer heeft geen zin in herfst...

Zondag is het 1 september en start de 'meteorologische' herfst. We zullen daar echter weinig van merken. Tijdens het weekend spoelt er nog  tijdelijk polaire lucht over ons land en is het wat aan de koele kant (met vooral zondag- en maandagochtend koele minima) maar daarna zorgt een nieuw hogedrukgebied voor een nieuwe 'nazomerse' periode van enkele dagen.

Vooral dinsdag en woensdag lijken zeer mooie en zonnige dagen te worden met maxima die klimmen richting 25 graden. Donderdag is nog onzeker maar met wat geluk wordt het opnieuw een vrij zonnige dag met maxima tot 27 graden. Daarna zou het opnieuw koeler en wisselvalliger worden.

Dit alles hebben we te danken aan een nieuwe anicycloon die ons vanaf het Azorenhoog bereikt en storingen ver uit onze buurt zal houden. In het tweede deel van volgende week trekt het hogedrukgebied snel door naar het oosten en komen storingen dichterbij. Maar al bij al begint de eerste schoolweek grotendeels in nazomerse omstandigheden.

Overigens zal de zomer 2013 (juni-juli-augustus) meer dan waarschijnlijk in de annalen verdwijnen als een zonnige, vrij droge en warme zomer. Maar voor de definitieve cijfers is het wachten tot begin september.