dinsdag 19 april 2011

Kans op zwaar weer in het zuidoosten van de USA

De weerkaarten in het zuidoosten van de VS zien er alleszins een pak spannender uit dan in onze streken. Een sterke barokliene zone verdeelt de USA in een warm en onstabiele zuiden en een nog relatief koud noorden. Daartussen zit tevens de polaire straalstroom gevangen en in de nabijheid ervan ontwikkelen zich depressies.

Telkens aan de voorzijde van deze depressies neemt het gevaar sterk toe op zware onweersbuien zoals dit de afgelopen periode reeds te zien was. Voor vandaag dinsdag is het weer zover wanneer een depressie zich uitdiept in de linker uitgang van een krachtige jet over het oosten van Oklahoma en zo snel naar het noordoosten trekt.

Aan de voorzijde van het bijhorende koufront en in een gebied met hoge onstabiliteit en shear worden vanavond en vannacht Belgische tijd zware onweersbuien verwacht, gaande van supercells tot bow echo's en LEWP's. Deze zware buien zullen zich concentreren over de Staten Missouri, Arkansas, Illinois en Indiana, maar ook verder oostwaarts, in de staten Kentucky en Tennessee is het gevaar reëel. Dit is goed te zien aan de Significant Tornado Parameter (STP) van GFS...
Het Severe Prediction Center geeft voor later vandaag en vannacht alleszins een MDT RISK voor zware onweersbuien...