maandag 19 april 2010

Weerkaartbespreking op zondag

We zouden het haast vergeten met al die IJsland ellende maar u heeft ook nog recht op een vooruitzicht op deze week. De eerste dagen is de situatie vrij duidelijk met een trog in de hoogte van Groenland tot Scandinaviƫ en over de oceaan een rug, waardoor over West-Europa een NW stroming op gang komt.

Daarmee spoelt vooral op woensdag en donderdag wel erg koude lucht naar onze streken voor deze tijd van het jaar met op 850 hPa een temperatuur van slechts -6°!! De TE850 zakt naar waarden onder 15° wat aanduidt dat de aangevoerde luchtmassa zeer koud is. Dit betekent dat zeker de nachten na volgende nacht zeer koud worden met minima rond het vriespunt met algemene grondvorst. Ook overdag gaat het niet erg vlot, ondanks de zon met bijv. op woensdag maxima van amper 10°

Naar het 2de deel van de week schuift de rug wat afzwakkend naar West-Europa en aan de grond trekt een hogedrukgebied mee en zou nog steeds voor een stabiel en vrij mooi weertype moeten zorgen. Wanneer de rug en het grondhoog eenmaal ten oosten van ons komen te liggen gaat de stroming na lange tijd om naar zuidwest en komt een portie warme lucht onze richting uit met op 850 hPa een temperatuur rond +10° (meer dan 15° meer dan 2 dagen daarvoor!).

Evenwel lijkt een trog ons zondag te bereiken, al zou deze meteen gevolgd worden door nieuwe hogedrukopbouw. Het Europese model ECMWF geeft zelfs nauwelijks nog een trog houdt de weerkaarten tot na het weekend vrij mooi met veel ruimte voor zon. In het 2de deel van de week kan het kwik opnieuw vlot 15° bereiken en naar het weekend toe misschien opnieuw 20°. Belangrijkste verandering zal het opwarmen van de nachten zijn. Met de verandering van de luchtmassa zijn we de koude nachten kwijt en bij deze ook de kans op grondvorst.

Niet onbelangrijk is ook dat de hoogtestroming kantelt na woensdag en dat dus ook de aswolken niet meer tot bij ons kunnen komen.
.

Fotoreeks Boston.com

Via Boston.com kunt u opnieuw adembenemende foto's zien van de situatie op IJsland, in kader uiteraard van de vulkaanuitbarsting. Klik op de foto om de reportage te bekijken..

nieuwe trajectories stofwolk

De RGB Ash satellietopname van 14z (16h Belgische tijd) toont mooi de aswolk in de lucht. Verderop naar het zuidoosten is de wolk minder duidelijk maar nog zeer te onderscheiden (gele pijlen).
Gaan wen na waar deze uitgewaaierde wolk naar toe trekt dan blijkt deze niet onmiddelijk naar Belgiƫ af te zakken. Volgens de trajecten berekend door GFS zou de hoofdstroming toch naar het noorden buigen richting Denemarken. Echter sluit dit niet uit dat een deel van de kleinere concentratie tot bij ons komt. Bovendien zorgt een klein lagedrukgebiedje over de Noorse Zee voor een wat verstoord trajectenpatroon zodat er een zekere onzekerheid is.

De as die deze namiddag nog werd uitgestoten nabij de vulkaan zou wel meer onze kant opkomen, vooral in de hogere luchtlagen waar de stroming eenduidiger is. De wolk zou ons bereiken tegen dinsdagavond.
Wanneer we nog iets verder kijken en berekenen waar de as van komende nacht de komende dagen naar toe trekt ziet het er allerminst gunstig uit want aan de oostflank van een hogedrukgebied op alle niveaus wordt met een noordwestelijke stroming lucht aangevoerd vanaf het IJslandgebied (onderstaande kaart situatie woensdagmorgen).

Dit levert dan ook onderstaand pessimistische beeld op voor het midden van de week...

Nieuwe satellietbeelden vulkaan

Dat de vulkaan nog steeds as en gruis spuwt mag duidelijk zijn uit onderstaand satellietbeeld. Wel zit de as door de wind op lagere hoogte. De beelden dateren van rond 15h deze namiddag.

Onderstaande opname is een detail-uitsnede van de vulkaan zelf.

De RGB Ash opname hieronder geeft de aswolk goed weer (rood/roze kleur)waarbij goed te zien is dat de aswolk eerst naar het zuiden trekt en vervolgens afbuigt naar het westen, aan de achterzijde van een kleine depressie.

NOAA-17 satellietfoto

Mooie opname deze voormiddag van de NOAA satelliet waarop te zien is dat de aswolk via de westflank van een depressie naar de kern wordt gesleurd. De aswolk zit dan op lage hoogte door de sterke wind over IJsland.

Vulkaan rustiger

De laatste tijd is de vulkaan kennelijk rustiger geworden, getuige de webcambeelden. Evenwel wordt nog steeds as uitgestoten, zie onderstaand satellietbeeld (RGB ash product) waar een rookpluim zichtbaar is (roze kleur) welke zich initieel in zuidelijke richting uitspreidt.


Hoe dan ook komt vooral de as welke vanaf vanavond wordt uitgestoten onze kant uit, wat af te leiden is uit onderstaand trajectkaart. Op alle niveaus zien we dat met een noordwestelijke stroming lucht die kant uitkomt met een vertraging van zeggens schrijvens een kleine 24 uur. Het is nu wel zo dat de bij ons belande lucht niet meer stagneert zoals we afgelopen weekend kenden aangezien de stroming over onze streken goed 'doorstroomd' is. De eventuele aswolk zou bijgevolg vrij snel opnieuw wegtrekken uit onze omgeving. Uiteraard gaat dit enkel op voor een wolk welke vanavond 18z start bij IJsland. Nieuwe rook welke na dit tijdstip uit IJsland start komt ook nog onze kant op zodat uiteindelijk enige tijd aanvoer kan zijn van nieuwe as in de hogere luchtlagen...