woensdag 21 maart 2012

aanhoudend zonnig en droog

Net zoals vorig jaar worden we verwend met mooi lenteweer reeds vroeg op het jaar. Een hogedrukgebied, in de hoogte en aan de grond, is reeds weken dominant aanwezig in onze buurt maar bevond zich veelal net ten westen van onze streken met als gevolg een stroming van over zee en dus veel lage wolken en soms kil weer. Maar de hogedrukkern bevindt zich nu ten noorden van ons met als gevolg een continentale oostelijke stroming met dus aanvoer van droge landlucht. Hierdoor krijgen wolken niet veel kans en neerslag al helemaal niet.

Even dreigt een bescheiden dip wanneer vrijdag en nog deels zaterdag een Franse storing vlakbij komt maar veel lijkt het niet voor te stellen, als we er al iets van merken! Superhoge temperaturen hoeven we niet te verwachten want dit is enkel mogelijk bij een meer zuidelijke stroming, waar het deze periode van het jaar al eens 23-24° kan worden. Maar dit duurt doorgaans niet lang dan en gaat vaak ook snel gepaard met onweer en meer wolken.

Nee, dit type weer uit het oosten is misschien nog de beste keuze, met een grotere garantie op veel zon en droog weer, en maxima die toch nog zo'n 15-18° halen met in de Kempen en lokaal elders al eens een 20°. Topdagen worden alleszins vandaag, morgen donderdag en vrijdag met zeker morgen en vrijdag maxima in het centrum nabij 18 à 19°! De nachten blijven in zo'n regime aan de koele kant. De modellen geven droog weer tot eind maart. Adder onder het gras in de lente is de zeebries. Het zeewater is koud en bij aanlandige wind is het aan de kust in zo'n situaties gemakkelijk 5 tot zelfs 10° kouder dan in het binnenland. Voorlopig lijkt de zeebries echter geen roet in het eten te gooien want de oostelijke wind is sterk genoeg om voldoende tegenwerk te bieden.

Het lijkt er zo sterk op dat maart 2012 zo'n 2° warmer zal worden dan de klimatologische normalen. En net zoals de afgelopen jaren missen we de zo typische Maartse Buien, een toch opvallende constante...