zondag 18 april 2010

trajectberekening aswolk

De trajectberekeningen voor maandag zijn nog steeds ongunstig. De uitstoot van de vulkaan welke plaatsvindt op maandagmiddag bereikt ons luchtruim op basis van de GFS berekening tegen dinsdag of dinsdagnacht (afhankelijk van welke hoogte men neemt). Dit uiteraard in de veronderstelling dat de vulkaan voldoende actief blijft.

bliksemfoto's van de vulkaan

Hier een 2de reeks bliksem foto's van de IJlandvulkaan , genomen door weerfotograag O.Van denginste.Meer foto's op deze link..

Blunders in de media

Ze flikken het weer, en steeds in sterkere vorm.

Zo geeft Het Laatste Nieuws vandaag op internet vandaag onderstaande satellietfoto weer met de vermelding dat de aswolk goed te zien is over Belgiƫ. Kan het nog gekker? Ten eerste ligt die aswolk dan nog over de Noordzee en noorden van Nederland, ten tweede is die aswolk niet te zien over ons land als ze er al zou liggen over ons land en ten derde is al snel duidelijk dat men daar de witte wolken (lage stratocumuluswolken) aanziet als aswolk. Het is zeer slecht gesteld met de Belgische journalistiek-cultuur!


bliksemfoto's van de vulkaan

Weerfotograaf Peter Vancoullie zit reeds een tijdje vast op IJsland en maakte van deze tijd gebruik om de vulkaanuitbarsting in al zijn gedaantes te fotograferen. Ook bij nachte, en dat leverde afgelopen nacht uitzonderlijke bliksemfoto's op. Men kan zo'n kilometers hoge aswolk (as vermengd met ijs en water) vergelijken als een cumulonimbus en dus kan ook daarin onweer ontstaan. Deze gemengde aswolk is immers groot genoeg om electrificatie toe te laten en op die manier ontladingen toe laten. Hieronder zijn enkele opnames opgenomen. Meer foto's vindt u hier.Foto's: P. Vancoillie

Doomscenario??

Alsof de duivel zelf ermee gemoeid is zien we begin volgende week een sterke noordwestelijke hoogtestroming opdoemen op de weerkaarten. Dit is overigens niet nieuw, maar wordt steeds bevestigd. Normaal zou geen haan daar naar kraaien, want meer dan wat koele lucht brengt dit weertype ons doorgaans niet. Echter, 't is dat er nu een vulkaan zeer actief is op IJsland dat deze weerkaart plots wel van groot belang is. Met een noordwestelijke glijbaan wordt immers lucht vanuit IJsland naar West-Europa gestuurd, ook naar de Benelux.


Dat blijkt ook uit de laatste traject berekeningen van GFS. Voor de aswolk die zondag de lucht in gaar is er nog weinig probleem want op onderstaande kaart zien we op elke hoogte een afbuiging zodat de meeste as ons nooit bereikt.


Een ander verhaal wordt het voor de as die maandag de lucht wordt ingestuwd. Deze as zou ons de dag daarop (dinsdag) al kunnen bereiken in de hoogste luchtlagen (groen traject) en de dag daarop (woensdag) in de middelste laag (blauwe lijn).

Ook voor as die dinsdag overdag de lucht ingaat blijft de situatie ongunstig met op alle niveaus trajecten die toch wel erg dicht in onze buurt komen. Hou er immers rekening mee dat deze berekeningen enkel 1 smal traject weergeven (de lijnen) maar dat in werkelijkheid de aswolk als een gewone rookpluim uitspreidt en dus breder wordt met verloop van tijd.


We kunnen ook terugrekenen vanaf ons land en kijken vanwaar de lucht komt in ons land op een bepaald ogenblik. Dit levert zo mogelijk een nog meer frappante kaart op. Hieronder zien we vanwaar de lucht op diverse hoogtes komt op dinsdagmiddag a.s. Blijkt opnieuw dat de lucht recht uit het IJsland gebied afkomstig is. Enkel op zeer lage hoogte (waar de aswolk zich nauwelijks zou bevinden) komt de lucht vanuit Ierland.


Dit alles uiteraard op voorwaarde dat de vulkaan voldoende actief blijft en dit is nog minder voorspelbaar dan het weer. Maar op basis van de huidige activiteit en de vermoedens van geologen zou de activiteit toch actief moeten blijven de komende dagen..