dinsdag 9 april 2013

Spring is in the air!

Zeker tot ergens midden april zou het duren voordat 'echt' lenteweer mogelijk zou worden, hadden we hier gezegd. Wel, we zijn straks aangekomen bij dat moment en de weerkaarten laten een revolutie zien op de kaarten. De straalstroom, die maanden het Middellandse Zeegebied indook en ons alzo onderdompelde in de koude polaire luchtmassa, gaat momenteel aan de wandel richting noord en komt zowat nu in onze streken aan. Zoals het de straalstroom beaamt, gaat dit gepaard met de ons alom vertrouwd grijs regenweer. Maar wat blijkt: de straalstroom stopt zijn weg niet noordwaarts en schuift dan maar meteen helemaal door naar het noorden zodat wij tijdens het weekend terecht komen aan de zuidflank ervan. En alsof dat nog niet genoeg is wordt er een invasie ingezet op de Atlantische Oceaan van koude polaire lucht. Als reactie daarop bouwt een hoogterug zich op over West-Europa met een zuidelijke stroming tot gevolg.

Erg zachte lucht kan ons hierdoor bereiken. Tijdens het weekend bereikt deze erg zachte lucht onze streken en stijgt op enige hoogte (850 hPa niveau) het kwik met zowat 10 graden op anderhalve dag tijd! Wordt het zaterdag nog 13-5°, dan kan het zondag met gemak 19-21° worden met mogelijk nog hogere uitschieters lokaal. Dit gaat gepaard met flink wat zon, zeker zondag die een echte lentedag lijkt te worden waar we een week geleden enkel nog konden van dromen. Zeehangers moeten uitkijken voor eventuele zeebries. Wanneer die zich inzet zal het aan zee 10 tot 15 graden kouder zijn dan landinwaarts want het zeewater amper een graad of 4! Of die bries er komt is nog onduidelijk aangezien de zuidenwind goed zal doorwaaien maar bij een temperatuurcontrast van bijna 20 graden tussen zee water en binnenland is de kans erop reëel! 

Het lijkt erop dat de straalstroom nu eventjes in het noorden blijft en we onveranderd na het weekend in de subtropische luchtmassa blijven met dagtemperaturen bij of net boven 15 graden en nergens nachtvorst. Het weerbeeld hierbij is overwegend anticyclonaal waardoor we van flink wat zon zullen kunnen genieten. De sterk uitgedroogde natuur heeft minder geluk want bij dit alles was af en toe wat regen meer dan gewenst! Nu lijkt het vanaf zaterdag overwegend droog te blijven waardoor de kans op heidebranden zal toenemen. Ook de tegen het weekend snel ontluikende natuur zal smachten naar water...

Maar hoe dan ook, we mogen de winter stilaan echt vergeten nu, al zijn polaire invallen van kortere duur tot midden mei natuurlijk steeds mogelijk..