donderdag 7 maart 2013

2 tegengestelde dagrecords op 1 week tijd !?

Maart staat dan wel bekend om zijn rare toeren en grote temperatuurschommelingen, wat er zich de komende dagen afspeelt slaat wel alles. Gisteren werd het lokaal bijna 20°, en vandaag en morgen halen we nog 15°. Maar intussen zakt een Groenlans hogedrukgebied naar het zuiden en daarmee zakt ook een portie artcische lucht zuidwaarts. In de loop van zondag (kaartje) spoelt deze koud lucht over ons land en regen de middag halen we amper een graad of 2. Maandag blijft het op veel plaatsen vriezen bij een gevoelstemperatuur van bijna -10° door een bijzonder onaangename noordooster. Dergelijke grenslaagsituaties komen niet zo veel voor. Berucht is de gelijkaardige situatie rond nieuwjaar 1978-'79 toen het op 30 december nog +5 graden werd, terwijl het de volgende dag -10 graden vroor.

In dit geval lijken de gladheidproblemen mee te vallen door het anticyclonaal karakter, hierdoor hoeven we de sneeuw er niet bij te vrezen. Er lijken maar weinig buien te gaan vallen. Waar die vallen is het uiteraard sneeuw.

Het kan trouwens goed zijn dat we na het breken van het 'dagrecord' afgelopen dinsdag voor 'warmste dag ooit', we bijna een week daarna (volgende maandag) het 'dagrecord' breken voor koudste 11de maart ooit, welke +0.9° bedraagt. Op nog geen week tijd het breken van twee tegengestelde dagrecords, het komt zeer zelden voor !!! (grafiek: ensemble T2m ECMWF/bron: weerplaza.nl)