dinsdag 20 september 2016

Nazomerse zaterdag - Orkaan Karl

Nazomer

De herfst kabbelt rustig verder en het blijft hierbij opvallend kalm, er is weinig wind. Ons weer blijft voorlopig gunstig beïnvloed door een hoogterug en veel meer dan wat lage wolkenvelden hebben we niet te vrezen. Aan zee zijn enkele Noordzeebuien mogelijk, tengevolge het warme zeewater.


Bij het naar het oosten opschuiven van de rug wordt de aangevoerde lucht naar zaterdag toe warmer. Veel meer dan hoge wolkenvelden krijgen we die dag niet en bij een 22-23 graden kunnen we spreken van een goed getimede extra nazomerdag.

Karl

Intussen dobbert tropische cycloon Karl sinds een week wat doelloos rond over de Atlantische Oceaan. De komende dagen echter gaat zijn westwaartse progressie wat vlotter en rond het weekend bereikt de storm volgens de laatste berekeningen de Bermuda Eilanden met orkaankracht 1 à 2. Het is daarmee in dat geval de vierde orkaan van het seizoen. In een gemiddeld seizoen tellen we 6 orkanen en het seizoen duurt officieel nog tot 1 november. 

Diverse weermodellen laten de potentiële orkaan begin volgende week opgenomen worden in de westcirculatie en dar wordt het uitkijken waar de restanten ervan zullen terecht komen. Er bestaat een kans dat de restanten volgende week ergens ons weer zullen bepalen maar gezien de spreiding en de onzekerheden is de kans beperkt. Anders gezegd: het is volstrekt zinloos daar nu reeds uitspraken over te doen.