woensdag 18 december 2013

stormachtige kerstdagen

Van witte kerst is geen sprake, dat zal iedereen alvast al weten, het wordt met andere woorden een groene, maar dan wel een donkergroene kerst met vaak veel wolken, regen en vooral veel wind.

Op de Atlantische Oceaan staat een stevige westelijke hoogtestroming en dat zal komende week enkel versterken. Over het oosten van Canada en later deels ook het gebied bezuiden Groenland, zorgt een koude poel in de hoogte voor een zeer sterke motor waarbij zeker vanaf begin volgende week de turbo aanslaat. 

Hierdoor ontwikkelt zich een straalstroom van ruim 350 km/h op zo'n 7 km hoogte. Door al deze dynamiek ontwikkelen zich over de Oceaan zeker vanaf het weekend met de regelmaat van de klok stormdepressies die in eerste instantie vooral de Britse Eilanden zullen aandoen.Vooral Schotland zal zware stormwinden moeten doorstaan bij de kerstdagen waarbij ruwe modeldata voorlopig rukwinden suggereert van vlot 140-150 km/h. De kern van de 'moederdepressie' diept tegen de kerst dan ook uit tot een extreem lage waarde van 930 hPa. Wij lijken aan het ergste te ontsnappen en zullen het met rukwinden moeten doen rond 100 km/h maar kleine stormdepressies zijn moeilijk te voorspellen op langere termijn dus het kan best nog dat er bij deze weerkaarten een storm tot bij ons komt. Bovendien is alles nog mogelijk na kerst want ook dan is de atmosfeer over de Oceaan nog geweldig turbulent...

Bij dit alles is er wel één lichtpuntje: het blijft zacht tot zeer zacht met in Vlaanderen geen nachtvorst en van sneeuw is al helemaal geen sprake.