donderdag 11 mei 2017

Oproep aan de Sibillen overal te lande...

Opinie

Het is zover, Thor is uit zijn winterslaap ontwaakt en de eerste 'echte' bliksems schieten doorheen het firmament. Helaas zijn ook de onheilsprofeten en -sebillen ontwaakt want prompt meldt men mij onheilsberichten in de krant zoals in de kwaliteitskrant Het Laatste Nieuws. Jawel, u, mevrouw, meneer, wordt vriendelijk verzocht vandaag binnen te blijven tot wanneer de onheilsdreiging voorbij is.

Welnu, een mens kan niet voorzichtig genoeg zijn, dat weten we allemaal. Maar willen we alstublieft de bepampering van onze maatschappij niet tot in het ridicule doortrekken?

Er moet heus gewaarschuwd worden door de officiële instanties voor gevaarlijk (on)weer, dat is één van hun kerntaken. Maar deze instanties houden rekening met strenge criteria en zullen drie keer nadenken voordat men mensen oproept thuis te blijven. Het gevaar dreigt immers dat, wanneer men dit te pas en ten onpas doet, het ontradend effect uiteindelijk verloren gaat. Men moet zuinig zijn met dergelijk drastische waarschuwingen.

Vandaag hebben we inderdaad het eerste echte zomeronweer te pakken en plenst het op diverse plaatsen flink. Maar het onweer dat we dezer dagen kennen is 'modaal' onweer, zoals we er dertien in een dozijn hebben in het zomerseizoen (mei - september). Het KMI heeft actueel een code geel uitstaan en waarschuwt voor onweersbuien, maar ook iet meer dan dat. De atmosferische omstandigheden zijn niet van die aard dat er levensbedreigende hagelbollen of zware rukwinden zullen voorkomen. Veel meer dat plensbuien met onweer wordt het niet. En jawel, elk onweer is strikt theoretisch levensbedreigend maar als u weet dat het gemiddeld op meer dan 90 dagen in ons land onweert, dan houdt het uiteraard geen steek telkens op te roepen binnen te blijven. dan stapt u best u wagen ook niet meer in.

Het KMI heeft vier waarschuwingsniveaus, gaande van groen tot rood. Pas bij de laatste wordt opgeroepen binnen te blijven maar dat komt slechts hoogstens een paar keer voor op een jaar.

Laten we hopen dat in deze mediageile tijden, de ratio het haalt van de zinloze holle waarschuwingen. wanneer het eens echt nodig zal zijn, zal geen kat er nog naar luisteren...