zondag 1 augustus 2010

juli 2010 vrij abnormale maand

Augustus staat op de kalender , de cijfers voor de maand juli zijn dus binnen en vele daarvan wijken toch flink af van de normalen. Zo was het uiteraard zeer warm, vooral dan tijdens de eerste twee decades. Van 7 tot 14 juli kende ons land een hittegolf van dus 8 dagen. Op 7 dagen klom het kwik boven 30° en maar liefst 15 dagen werden zomers (25° en meer). Niet gek dus dat het maandgemiddelde afklokt op 20.5° (norm. 17.1°). Dit komt statistisch slechts ééns in 30 jaar voor. De maximumtemperatuur was 25.8° (norm. 21.6).

Ook de zon liet zich vlot zien want we telden 252 uur zon tegen 193 uur normaal. De relatieve vochtigheid bedroeg slechts 67% tegen 78.5 normaal, maar dit was uiteraard te wijten aan de hoge temperatuur want de absolute vochtigheid was bij een gemiddelde WSW wind normaal.

De neerslaghoeveelheid heeft in de zomer uiteraard weinig zin aangezien zowat alle neerslag valt door buien en er dus regionaal zeer grote verschillen bestaan. Feit is dat er in Ukkel slechts op 13 dagen regen viel tegen 17 normaal.


Weerkaartbespreking op zondag

Het grootste deel van de komende week staat in het teken van een hoogtetrog tussen IJsland en Scandinavië. Hoogzomer hoeven we met zo'n weerkaart niet te verwachten uiteraard. De aangevoerde lucht is onveranderd zeelucht met bijhorende gematigde temperaturen. Bovendien trekken enkele storingen mee in de stroming. Maandag staat ons weerbeeld eerst nog in het teken van een andere trog welke de komende dagen naar het oosten verdwijnt. Deze trog levert buiig weer op voor maandag want op dinsdag wordt het onder impuls van zwakke drukstijgingen meestal droog.

Woensdag krijgen we af te rekenen met een storing en daarachter schakelt het weerbeeld opnieuw over naar een buiig weertype bij het naderen van de eerstgenoemde trog in de hoogte en bijhorende afkoelende bovenluchten.

Het kwik kent geen hoogvliegers de komende week met misschien tegen woensdag een thermisch dieptepunt waarbij 20° niet bereikt wordt met al dat grijs. Daarna lijken de de maxima opnieuw te klimmen richting normale waarden van zo'n 22°.