donderdag 22 juni 2017

Zeer warme nacht achter de rug

Zoals verwacht was afgelopen nacht uitzonderlijk warm. Op basis van metingen van de universiteit van Gent blijkt dat het in centrum Gent bijvoorbeeld niet koeler is geworden dan 25 graden. Op plaatsen iets verder van het centrum is dit eerder 24 graden (zie grafiek). In Ukkel bedroeg de minimumtemperatuur 22,5 graden. Het warmst binnen het KMI meetnetwerk bleef het in Zelzate bij Sidmar waar het niet koeler werd dan 23,9 graden. Een record voor Ukkel werd het niet aangezien het absolute record voor de minimumtemperatuur staat op 4 juli 2015 toen het niet koeler werd dan 24.5 graden.

Door het hoge startpunt vanmorgen is het niet verwonderlijk dat het kwik deze voormiddag dan ook als een speer omhoogschoot en snel boven de 30 graden uitkwam. Om 14h was het in zowat gans het land tropisch warm (30+) behalve in het uiterste westen en op de hoogste toppen van het land. Uit de metingen van de RUG bleek het om 14h30 nog 33 graden te zijn in centrum Gent (zie kaart hieronder, tijden in UTC). Eerder was het kwik gestegen naar 34 graden maar sinds ongeveer 14h is het kwik ook in Gent beginnen dalen.


De koelte in het westen zal zich de komende uren snel uitbreiden richting oosten. Oorzaak is een convergentielijn waarachter de wind ruimt naar west en aanwakkert. Hiermee komt koelere lucht het land binnen zodat we in West- en Oost- Vlaanderen de maxima reeds hebben bereikt. In de Kempen is het intussen zo'n 34 graden en het is mogelijk dat men er de kaap van 35 graden nog net bereikt.

Samen met de convergentielijn is er ook een buiengebied op komst, welke actueel over de Noordzee en het Kanaal actief is. Dus moeten we vanaf het westen stilaan rekening houden met meer wolken en een toenemende kans op onweer op diverse plaatsen (in de Ardennen is reeds orografisch onweer losgebarsten). Het is duidelijk: vanaf nu is er sprake van een gestage degradatie van het weer vanaf het westen en op sommige plaatsen zal dat gepaard gaan met fikse onweersbuien.

Overigens, de hittegolf is officieel een feit want samen met vandaag is er sprake van vier dagen met 30 graden en meer in Ukkel en aan de voorwaarde van vijf opeenvolgende dagen met 25+ is ook voldaan.

Einde van de droogte in zicht?

Een einde aan het systematische tekort aan regenwater zal het niet meteen betekenen, maar het lijkt er steeds meer op dat de kansen op regen groot worden vanaf midden volgende week. Dan zorgt een hoogtetrog over de West-Europa voor een kentering op de weerkaarten en zal er een hoofdzakelijk zuidwestelijke stroming op gang komen mer regelmatig buien of regengebieden. In hoeverre dit al dan niet slechts een tijdelijk fenomeen zal zijn is nog onduidelijk.

Ook daarvoor zal er lokaal wel al eens een bui vallen maar op veel plaatsen blijft het tot dat zo goed als droog en houdt dus de droogte onverminderd aan. 

Die hoogtetrog zal overigens niet alleen zorgen voor een toenemende buienactiviteit, maar het zal ook een (voorlopig) einde betekenen aan de warme periode waarbij de maxima dan eerder rond 20 graden zullen uitkomen.