zaterdag 27 oktober 2018

Erg veel neerslag in de Alpen en lokaal meer dan een meter sneeuw

De komende 72 uur wordt er vooral aan de zuidflank van de Alpen erg veel neerslag berekend. Oorzaak is een erg diep uitzakkende bel van koude lucht in de hoogte tot over het Iberisch schiereiland. In gans het westelijke Middellandse Zeebekken zal men de komende dagen niet bepaald vrolijk worden.

Aan de voorzijde van deze hoogtetrog (onderste kaart) worden neerslagzones gevoed boven het nog relatief warme zeewater en deze storingen worden tegen de zuidflanken van de Alpen nog eens extra opgepept. Ook over Italiƫ en zuiden van Frankrijk (zeker de streek van Nice etc) krijgen vele emmers water te verduren. In de Alpen kan tot 400 mm regen vallen de komende dagen. In de hogere gebieden kan er ruim een meter sneeuw vallen.

Een deel van deze actieve neerslagzone zal ons dinsdag bereiken. De vrij diepe depressie boven de Golf van Genua zal maandag noordwestwaarts beginnen trekken en via de Alpen ons land bereiken op dinsdag, wat op zich een vrij ongewoon stramien is. Deze depressie zal de luchtdruk over ons land laten zakken tot een zeer lage 979 hPa en bovendien voor veel regen zorgen (lokaal tot 30 mm). Bovendien zal de wind bij momenten fel te keer gaan met rukwinden rond 85 km/h. Dinsdag is met andere woorden een dag om binnen te blijven....