woensdag 22 februari 2012

Openingsweekend wielrennen

Het eerste weekend van het Belgische wielerseizoen is altijd een spannend moment. Zo vroeg in het jaar (eind februari) kan het weerbeeld zowel winters alsook eigen naar lente. Hoeveel keer is de koers dat weekend niet gereden bij slechts enkel graden boven nul, of bij striemende winterse buien? Maar het kan ook best zonnig zijn bij een vlotte 10-15°. Alles kan bij deze eerste koersen, en dit maakt vooral dat weekend extra heroïsch!

Enkele keren werd de koers zelfs afgelast wegens sneeuw, in 2004 en 1986.

En wie herinnert zich nog Kuurne-Brussel-Kuurde (de klassieke 2de rit van het seizoen op zondag) van 2010, toen slechts 26 renners de meet haalden wegens het extreem gure stormweer. De koers werd dan tevens deels ingekort!

Wat wordt het dit jaar? Wel, het lijkt er op dat de kasseien er droog zullen bijliggen. Het wordt bijna perfect koers weer met temperaturen om en bij de 10° en met af en toe wat zon en een niet al te sterke westelijke bries. Voor de renners ideaal, voor de toeschouwers iets minder avontuurlijk...

Hierna enkele sfeerbeelden van deze legendarische koers in 2010...Lente aan de horizon?

Het is nog een week ver maar ik wil u toch niet onthouden dat er tegen het einde van volgende week lente piept. Voorzichtig weliswaar en onder het nodige voorbehoud.

We hebben dit te danken aan een rug van hogedruk welke zich volgende week danig verstevigt west van het Europese vasteland en naar het 2de deel van volgende week verplaatst naar West-Europa. Ook aan de grond vinden we dan een hogedrukgebied over onze streken. Omheen het hogedrukgebied trekken wel nog wolkenvelden over het land, gekoppeld soms aan warmfront uitlopers maar vooral naar donderdag en vrijdag 'zou' de zon veel ruimte krijgen en komt de stroming meer uit zuid. Het kwik komt trouwens de komende 10 dagen steeds dichtbij 10° maar tot midden volgende week krijgen we veel wolkenvelden (in het weekend iets minder) en soms regen.

Maar dus naar donderdag en vrijdag toe van volgende week veert het kwik nog enkele graden naar omhoog en zou een 14°, wie weet 15° tot de mogelijkheden behoren. En in combinatie met zonneschijn is het lenteplaatje compleet...mogelijks krijgt dit lenteweer het weekend daarop een verlengde maar dan kijken we wel érg ver vooruit...

Vingers kruisen dat deze evolutie waarheid wordt...