zondag 30 augustus 2015

onweerkansen 30/8

De situatie is niet gek veel veranderd met deze van afgelopen nacht, we bevinden ons nog steeds in dezelfde luchtmassa met alleen nog vochtigere lucht in de grenslaag (tot 22° en lokaal meer als dauwpunt).

In een anticyclonaal gekromde hoogtestroming wordt in de mid levels een EML aangevoerd (Spaanse pluim) met flink wat CIN en een dikke CAP. De latente onstabiliteit daarboven is evenwel niet min en loopt nog op door verder hellen van de lapse rate waarbij vanavond en vannacht een MU-CAPE kan ontstaan boven 2000 J/kg. een thermisch low heeft een scherpe vore richting Benelux waardoor de wind in de noordelijke en westelijke regio's in de onderste luchtlagen meer en meer noordoostelijk wordt. Dit in combinatie met een zuidwestelijke vrij significante hoogtestroming.

Dit zorgt voor een atmosfeer vanavond met flink wat shear, ook storm relatief (SRH01 & 03).

Een herhaling van afgelopen nacht lijkt onvermijdelijk met die kanttekening dat de stroming op 700 hpa (+/- steering level) zo'n 20° gaat krimpen. Onweer dat dus opnieuw in het aanvoergebied ontstaan (NormandiĆ«) gaat dus veel meer de Noordzee op in plaats van de Benelux in te trekken. Dus met zo'n situatie zou het wel eens kunnen dat het overgrote deel van de buien op het Kanaal en de Noordzee blijven. Ook moeten we de dynamische parameters zoals EHI, STP etc relativeren want de meerderheid van de buien zullen geworteld zijn in de middelbare niveaus. dus die profiteren niet van de low level (storm relatieve) shear /helicity en evolueren niet tot supercells. ook squall line toestanden zijn niet echt een belangrijk risico bij uitblijven van een duidelijk stuurmechanisme in de hoogte.

Niettemin moeten we de kans erin houden dat enkele cellen toch het westen van de regio halen en deze kunnen opnieuw heftig zijn. De PW is opnieuw extreem hoog (tot 45mm en meer) en de Ivens index gaat rond 80 km/h: m.a.w, wateroverlast en lokale zware windstoten zijn opnieuw aan de orde, evenwel zeer lokaal (zoals afgelopen nacht trouwens!). ook hagel is mogelijk, maar opnieuw niet meer dan zo'n 2 cm. En met de slag om de arm dat de buien ons grondgebied wel degelijk moeten bereiken dan!

De onstabiele lucht verlaat ons pas maandagavond en tot die tijd is onweer een zorg. Ook morgen in het centrum en oosten kans op fel onweer, doch de kansen op cellulaire types wordt kleiner door de geruimde grondstroming.