dinsdag 27 juli 2010

Severe Weather Outlook komt met nieuwe service

Sinds vandaag introduceert de website Severe Weather Outlook Benelux een nieuwe service: early warnings. Wanneer er kans bestaat op hevige weersverschijnselen op dag 2 en dag 3, en die kans op een MDT RISK minstens 30% groot is, wordt via een icoon aangegeven dat er een 'early warning' actief is. Bij de verwachtingen in tekstvorm wordt dan uiteraard de nodige toelichting gegeven. De website is overigens de laatste dagen wat van uitzicht veranderd...


hitte in Spanje

Nadat delen van Rusland te maken kregen met extreme hitte, is het nu de beurt aan het Iberisch Schiereilend. Zeker goed en wel landinwaarts wordt het er dagelijks zowat 40° en meer. Op 850 hPa loopt het kwik er op tot zo'n 20 à 25 graden en zo kom je uiteraard al snel bij 2m waarden van 40° en meer, zeker boven de droge Spaanse gronden en onder blauwe lucht.

Bij ons verloopt het weer net iets anders, bij temperaturen van zo'n 20 à 25° lager dan in het Spaanse binnenland. Wij hebben dan ook te maken met een typische 'anti-zomer' configuratie waarbij het Azorenhoog geen enkele aanstalten maakt om richting Europese vasteland uit te breiden en dus stroomt langs de noordflank van dit hogedrukgebied vrij frisse en gestoorde maritieme lucht richting West-Europa. Het heeft er bovendien geen schijn van dat we snel verlost zullen zijn van dit typische Belgische zomerweer.

Maar eh, u kan altijd richting Spanje trekken als u het écht warm wilt hebben...