vrijdag 10 mei 2013

koel verlengd weekend

Stabiel lenteweer hebben we nog niet echt gehad en ook dit verlengde weekend is de lente even het noorden kwijt. Boosdoener deze keer is een uitgestrekte hoogtetrog nabij de Britse Eilanden tot over onze streken waardoor gestoorde en koele zeelucht wordt aangevoerd.

Koel is het gans het weekend met vandaag amper 15°, morgen halen we die waarde zelfs nauwelijks nog in het centrum en zondag wordt het met een goeie 13° ronduit koud. Aan zee is het nog wat frisser. Vooral vandaag en morgen staat er tevens een onaangename zuidwester met rukwinden tot 60 km/h en morgen aan zee tot 70 km/h. En dan zijn er de storingen en buien. Vandaag weinig of geen meer in de namiddag, maar morgen wisselvallig (herfst)weer met buien of perioden van regen. Zondag zou grotendeels droog moeten verlopen , al vrees ik voor nog wat buien in de oostelijke landshelft.

Overigens, stabiel weer staat er ook komende week niet op het programma wanneer een joekel van een nieuwe hoogtetrog zijn tentakels spreidt over West-Europa. Voor Centraal- en Oost Europa houdt dit dan weer een opstuw in van warme tropische lucht met maxima dit dicht bij 30° zullen schommelen...