maandag 8 oktober 2018

Tropische cycloon Leslie richting Europa...

Tropische cycloon Leslie doolt reeds dagenlang op de Atlantische Oceaan...meer bepaald sinds 22 september. Het lijkt erop dat de storm nu een definitieve richting heeft gekozen. De weermodellen voorzien dat de storm uiteindelijk oostwaarts zal opschuiven en de kans bestaat dat de storm opnieuw orkaankracht (cat1) zal bereiken tegen vrijdag.

Of deze storm Europa zal bereiken is onduidelijk. Er is een kleine kans dat de storm aan land gaat ter hoogte van Marokko, maar waarschijnlijk wordt de storm tegen die tijd opgenomen in een extratropische hoogtetrog waardoor hij zal afbuigen naar het noorden. In dat geval moeten de Britse Eilanden, meer bepaald Ierland, zich schrap zetten voor fel stormweer tegen zaterdag.

De eerder vernoemde hoogtetrog zal vooral naar zaterdag toe mede verantwoordelijk zijn voor de opstoot van extra warme lucht over de Benelux. Het feit dat de (ex) tropische storm meegetrokken wordt in de stroming speelt mee in het naar hier halen van warme subtropische lucht. Het is dan ook niet uitgesloten dat we tegen zaterdag lokaal 25 graden zullen halen, wat zo laat op het jaar uiteraard opmerkelijk is.

Het lijkt er sterk op dat we na deze nazomerse week, met mogelijk toppunt op zaterdag, in een veel koeler (er normaler) weertype zullen belanden waarbij het kwik meestal geen 15 graden meer zal halen.