zaterdag 29 september 2012

Noordweer dreigt Zuidelijk Frankrijk

Nadat noodweer reeds lelijk huishield in zuidelijk Spanje (met volgens de laatste berichten 8 doden) is het de komende uren de beurt aan het zuiden van Frankrijk/Cote d’azur. De satellietanimatie toont een naar het noordoosten trekkend MCS en de radar toont een indrukwekkende squall line welke recht op de kust afstevend. Dergelijke complexen in de herfst (het zeewater is er op zijn hoogst nu) staan bekend om hun grote risico op overstromingen.

Het complex wordt deels gevoed door de latente onstabiliteit maar wordt  vooral gedreven door hoogtelaag nabij de oostkust van Spanje en bijhorende PVA. Een jetstreak maakt het plaatje af.

TC Nadine bedreigt (opnieuw) de Azoren. *edit*

http://www.nhc.noaa.gov/storm_graphics/AT14/AL1412W5.gif
Een tijdje terug alweer bedreigde TC Nadine al eens de Azoren maar week toen net op tijd af naar het zuidoosten. Ondertussen is het al van 11 september geleden dat het NHC de storm het status 'tropical storm' gaf. Deze storm bleef vervolgend zuid van de Azoren rondjes draaien en raakte maar niet opgepikt door een klassieke hoogtetrog waardoor de storm onaangeroerd bleef. Twee keer sterkte de storm aan tot orkaankracht, een eerste keer tegen 15 september en een tweede keer gisteren 28 september. Tussen beide pieken kende de storm ook een sterke terugval en verloor het systeem zelfs even het status van tropische storm op 21 september. 

Volgens de laatste verwachting van het NHC zal de storm zijn activiteit (edit: de storm is opnieuw geactiveerd tot een orkaan cat1) behouden de komende dagen en uiteindelijk weer naar het noordoosten afbuigen waardoor de Azoren voor de tweede maal in het vizier komen. In het tweede deel van volgende week zou de storm dan snel opgenomen worden door een hoogtertrog over de oceaan. Tegen die tijd zal de storm toch zo'n 23 dagen oud zijn (gerekend vanaf zijn eerste statusmelding van TC).