dinsdag 23 augustus 2016

Hittegolven en Orkanen...boeiende tijden!

Na een wat zoutloze zomervakantie is de hitte-opstoot in de laatste week er van toch enigszins een verrassing. Zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel voorzien allebei een officiële hittegolf aangezien ze beide op zaterdag weer een dikke 30 graden berekenen doordat de wind tijdelijk oostelijk wordt en de hitte wat op z'n stappen terugkomt. Immers, vrijdag wordt het door een tijdelijke noordenwind net iets koeler maar dan spreken we nog steeds over zo'n 28 graden dus de korte broek hoeft niet meteen de kast in! En de kans is trouwens reëel dat de wind pas na de middag goed en wel aanlandig wordt zodat de 30 graden net nog gehaald wordt in het centrum. Met andere woorden, de kans op een uitzonderlijk late hittegolf (sinds 1901 pas de 3de keer dat zo laat in de zomer een hittegolf gehaald wordt, zie eerdere berichtgeving op deze blog) is groot!


Zondag lijkt eveneens nog een warme dag te worden al lijkt in de loop van de dag de wind definitief te draaien naar het zuidwesten en ergens die dag komt de echte afkoeling met toenemende onweerskansen. En zo neemt het kwik de laatste week van juli een flinke duik om om 29 juli nog uit te komen op zo'n 22 à 23 graden, wat overigens nog steeds niks te koud is.

Intussen wordt dezer dagen een orkaan geboren te midden de Atlantische Oceaan, met de naam Gaston. Het is pas de derde orkaan van het seizoen nadat een uitzonderlijk vroege orkaan Alex reeds begin januari het levenslicht ziet (het orkaanseizoen begint officieel pas in juni!). Diverse weermodellen laten deze orkaan uitgroeien tot een flinke knaap en begin september ergens wordt deze orkaan opgenomen in de westcirculatie, wat overigens niet ongebruikelijk is deze periode van het jaar. Omstreeks 5 september zouden de restanten dan in onze omgeving uitkomen al is dat vanzelfsprekend nog uiterst speculatief.