maandag 3 oktober 2016

Beresterk hogedrukgebied - super orkanen

Het weerbeeld over grote delen van Europa wordt bepaald door een voor deze tijd best sterk 'Scandinavisch' hogedrukgebied met een kerndruk die tegen de 1050 hPa aanleunt.

Dit hoog is tevens aanwezig op grote hoogte en zorgt voor een totale blokkade in de atmosfeer. Over het algemeen blijven actieve neerslagzones ver uit onze buurt wat inhoudt dat de huidige droogte best nog een week of langer kan aanhouden. Sommige modellen laten het wel 10 dagen droog blijven. Wat de zon betreft kan er al eens wat lage bewolking opduiken en daarnaast kunnen er ook wolken binnensijpelen vanuit het oosten, afkomstig van een hoogtelaag dat de komende dagen uitdiept over de Baltische staten.

Het meest opmerkelijke zal ongetwijfeld de temperatuur zijn. Langsheen het 'Scandihoog' wordt koude polaire lucht uit de noordpool naar Oost-Europa gestuurd en deze lucht zal ons in het tweede deel van de week bereiken waardoor het overdag amper nog 14 à 15 graden wordt ondanks de zon die er toch ook zal zijn. De nachten worden ook best fris met minima rond 5 graden en soms zelfs wat kouder. Zeker in de Kempen zal het soms licht vriezen aan de grond. Uiteraard zal dat in de Ardennen eveneens het geval zijn.

Matthew

Orkaan Matthew blijft een gevaar aan de andere kant van de Oceaan. DE storm heeft nog steeds kracht 4 (op één na hoogste categorie) en zal de komende 24 uur voor overlast zorgen over Jamaica, Haiti en het oosten van Cuba. Daarna trekt de storm naar de Bahama's om later een reële dreiging te vormen voor de oostkust van de USA. Maar dan zijn we al enkele dagen verder (donderdag of vrijdag) en is de onzekerheid groot. Immers, het is onder meer af te wachten of en hoe tegen dan de orkaan zal interagerend met het polaire front. Of Matthew, net zoals superstorm Sandy in 2012 een dreiging zal vormen voor grote steden aan de oostkust (zoals Sandy met New York deed) is nog een groot vraagteken...

Hieronder uittreksel van de verwachting van het Hurricane center:

KEY MESSAGES:

1.  Matthew is likely to produce devastating impacts from storm
surge, extreme winds, heavy rains, flash floods, and/or mudslides in
portions of the watch and warning areas in Haiti, Cuba, and the
Bahamas.  Please consult statements from the meteorological services
and other government officials in those countries.

2.  Direct hurricane impacts are possible in Florida later this
week.  Tropical storm and/or hurricane watches could be issued
sometime tonight or early tomorrow for portions of the Florida
peninsula and the Florida Keys.

3.  Tropical storm or hurricane conditions could affect portions of
Georgia, South Carolina, and North Carolina later this week or this
weekend, even if the center of Matthew remains offshore.  It is too
soon to specify what, if any, direct impacts Matthew might have on
the remainder of the U.S. east coast.  At a minimum, very dangerous
beach and boating conditions are likely along much of the U.S. east
coast later this week and weekend.

Chaba

Niet alleen in het westen maakt men zich grote zorgen, maar dat moet men ook doen in het oosten. Daar vormt super typhoon Chaba een reële dreiging voor Zuid-Korea en Japan.