dinsdag 19 maart 2013

Lente zeer ver weg...

Het blijven vreemde weerkaarten met een straalstroom die erg ver zuidelijk zit. Een gewone weerkaart in de winter/lente toont koude lucht in het noorden en warme(re) lucht in het zuiden. Daartussen vechten beide voortdurend en daar komen dan depressies en neerslaggebieden uit voort. Dat hebben we allemaal netjes op school geleerd. Op dat grensgebied bevindt er zich zeker in de hoogte ook een sterk temperatuurcontrast op korte afstand waaruit een sterke windcirculatie ontstaan (thermische wind). Deze sterke winden boven het grensgebied is niks anders dan de alom bekende straalstroom. Deze is niet mooi west-oost gericht maar slingert als een slang. Nu eens naar het zuiden, dan weer naar het noorden, te zien hoe ver de warme lucht plots naar het noorden opstoot en vise versa. U zal begrijpen dan, aangezien de straalstroom nu erg ver zuidelijk gelegen is (zie kaartje), we per definitie diep in de koude noordelijke lucht vertoeven. De echt zachte subtropische lucht bezuiden de straalstroom kan ons nooit bereiken. het is dan ook aanhouden koud of op zijn minst kil. 

Door het zo diep uitzakken van de straalstroom is het ten noorden van onze streken nog erg winters. In zoverre dat de wintergrens zelf over Nederland ligt met in het noorden maxima rond 2 à 3 graden en elke nacht vorst. Maar ook bij ons haalt het kwik de 10 graden niet en op termijn (zondag en begin volgende week) wordt 5 graden moeilijk te halen met ook bij ons weel elke nacht vrieskou op algemene schaal.

Het is zo erg dat we morgen alweer met sneeuw rekening moeten houden. De koude lucht uit Nederland bereikt ons vannacht en tijdelijk morgen terwijl een Franse actieve neerslagzone over ons land stagneert en vervolgens naar het oosten trekt. Een bijna identieke situatie zoals we deze afgelopen dinsdag gekend hebben met de grote sneeuwoverlast. Omdat de aangevoerde lucht nu niet zo koud is zal het nu zo'n vaart niet lopen met in Vlaanderen (vooral noorden) waarschijnlijk eerder smeltende sneeuw. In de Ardennen valt boven 300-400m waarschijnlijk sneeuw en dit kan vrij veel sneeuw zijn (10-15cm). In het zuiden van Nederland kan het ook tijdelijk sneeuwen maar deze gaat morgen later over in regen en 'sleet'.

Lente is dus niet in zicht, zeker niet als we 'lenteweer' definiëren als op zijn minst 15 graden en regelmatig wat zon. Voor minder doen we het niet! Maar daarvoor moet die straalstroom, of anders gezegd dus, het grensgebied tussen koud en warm, echt goed noordwaarts trekken en benoorden ons land komen te liggen.
Echt lenteweer zie ik tot begin niet op de weerkaarten. we worden dit jaar dus erg lang op de proef gesteld...

Het is intussen wel zeker dat ook maart(veel) te koud zal afklokken eind deze maand...