donderdag 8 april 2010

lange droge periode

We zitten goed op schema met onze zondagse weerkaartbespreking en dus beleven we momenteel een kantelpunt naar droog en vrij koel weer. Hogedrukweer eigenlijk. De hogedruk lijkt de komende 10 dagen in onze buurt te verblijven. Helaas voor de liefhebbers van warmte situeert de kern zich doorgaans ten noorden van ons land waardoor meestal een schaarse noordooster waait. Dankzij de al hoge aprilzon kan het kwik nog wel pieken naar zo'n 13°, maar de ochtend en voormiddag is toch doorgaans koel tot zelfs koud. Het is goed om weten dat, zoals ik zondag reeds aanhaalde, de kans op nachtvorst, zeker aan de grond, mogelijk blijft de komende dagen.

Door de doorstaande noordooster ziet het er naar uit dat storingen ons niet meer zullen bereiken met als gevolg droog weer voor minstens een week. Zeker naar zondag en maandag toe zal er een goed voelbare schrale wind staan. Met zo'n 12° in de diepe namiddag zal het bijgevolg niet erg aangenaam zijn buiten, ondanks de soms uitbundige zon en diepblauwe luchten.

Nog steeds zie ik trouwens geen echt zacht lenteweer van langere duur op de ochtendkaarten. De ensembles geven wel an enkele dagen voor een zachter weertype in het 2de deel van de maand, maar erg overtuigend ziet het er allemaal niet uit. Het geeft wel aan dat er weinig hoeft te gebeuren om over te schakelen naar zacht lenteweer...