vrijdag 26 februari 2010

Diepe storm en zéér wisselvallig...

De komende uren diept een depressie uit west van de Canarische Eilanden. Het heeft er alle schijn naar dat deze depressie zeer snel zal uitdiepen tot een heuse storm, waarbij we de term Rapid Cyclogenese gerust kunnen toepassen. Aanwijzing daarvoor zijn o.a de sterke dikteadvectie dipool (afb hieronder west van Spanje tegen zaterdagochtend).


De uitdieping kan ook vlot gebeuren onder de rechter ingang van een stevige anticyclonaal gekromde straalstroom, en deels in de linker uitgang van een andere tak van de polaire jet.

Tegen zondag wordt deze diepe depressie net west van ons land verwacht met het krachtigste windveld over ons land. Ook in Frankrijk kan het laat zaterdag en begin zondag al spoken. De kerndruk zou onder 970 hPa liggen als ze bij ons aan komt en dit is uiteraard niet alledaags. Op enige hoogte wordt een windsterkte tot 70 à 75 knopen berekend wat overeen komt met zo'n 140 km/h. Doordat nu ook weer niet zo veel onstabiliteit wordt verwacht zal slechts een deel daarvan in rukwinden verzilverd kunnen worden maar aangezien ook om beperkte hoogte (925 hPa) ook zo'n 60 kts wordt voorzien moeten we alleszins rekening houden met pieken tussen 100 en 110 km/h. Bovendien wordt kracht 7 verwacht (7 Beaufort) en dat landinwaarts. Een dergelijke gemiddelde wind is ook al uit den boze in het interland en er zit zelfs een kleine kans in om tot 8 bft (stormachtig) te raken wat al helemaal uitzinnig is. Meeste kans op schade bij een gelijk blijvend traject zijn de Ardennen met dit traject kan en zal nog wel wat schuiven...

De depressie zorgt voor een algemene vervorming van het barocliene veld en verstoord in feite gans de atmosfeer op de West-Europese weerkaarten, in zoverre dat tijdens het weekend de 15 graden isotherm op 850 hPa tot over Zuid-Europa komt te liggen en de 20 graden grens zelfs over N-Afrika. Op grondniveau betekent dit een zeer tijdelijke opstoot tot misschien wel 25 graden in delen van Zuid-Europa en vlot 30 graden over N-Afrika!Na deze stormachtige periode komen we naar alle waarschijnlijk volgende week geleidelijk terecht in koudere polaire lucht, ons verzorgd door een hogedrukgebied bij Schotland. Dit levert bij ons tegen eind volgende week een luchtdruk op va zo'n 1030 hPa.

Nu wordt de term 'wisselvallig' te pas en te onpas gebruikt, maar ik denk dat deze term nu wel echt op z'n plaats is. En zo krijg je natuurlijk onderstaand meteogram, met een luchtdruk die in 1 week va 970 naar 1030 hPa stijgt. Dit is een stijging van 60 hPa !! Een niet alledaags meteogram overigens, om meerdere redenen...