zaterdag 14 augustus 2010

veel regen verwacht

Een hoogtelaag bepaalt alweer ons weer en zal deze keer een dramatische wending nemen. Niet alleen zorgden de koude bovenluchten voor buien, zoals zaterdag overdag alweer lokaal het geval is met onweer. Deze keer zal de trog/hoogtelaag ook zorgen voor de advectie van warme lucht vanuit het oosten. Op het grensvlak van de koele lucht bij ons en de hete lucht over Oost-Europa vormt zich de komende 24 uur een uitdiepende depressie en deze zal dan over Duitsland rondtollen. Nabij en omheen deze depressiekern zal een actieve regenzone ontstaan. Deze wordt mede gevoed door de warme oostelijke lucht in de mid-levels waardoor de storing veel vocht kan bevatten.

op dit satellietbeeld is het zware weer reeds te zien over Italië en Zuid-Frankrijk. Het is deze wolkenpluk die zondag ons land bereikt.

De modellen laten, details wat betreft hoeveelheid en locatie daar gelaten, unaniem voor veel regen over onze streken en cumulatief kan er tussen zondagochtend en maandagmiddag regionaal gemakkelijk 40 mm regen vallen. Dit is dan nog voorzichtig gerekend want diverse modellen komen met waarden tot 60 à 80 mm lokaal. Deze situatie doet zeer sterk denken aan de zomerstorm van 28-29 augustus 1996, toen een depressie een even vreemde beweging maakte en ons vanaf het zuidoosten bereikte. Een snelle uitdieping zorgde toen voor veel wind uit noordelijke richtingen en een persistent neerslagveld over delen van de Benelux, vooral het westelijke deel van België waarbij lokaal 100+ mm viel. De invloed van het warme Noordzee water speelt deze tijd van het jaar een niet onbelangrijke rol bij dergelijke situaties...

In elk geval, wees waakzaam voor lokale wateroverlast...