maandag 12 december 2011

Stormweek

We gaan een onstuimige week beleven en dit begint vannacht al met een eerste storm. Een diepe depressie doet bij ons de gemiddelde wind over land toenemen tot 7 bf wat veel is voor het binnenland. Op de Noordzee gaat het zeer zwaar stormen (10 bf). Rukwinden tot 80 à 90 km/h als richtwaarde.

Volgende gevaarlijke situatie is deze van vrijdag. Een randstoring diept zich uit over de oceaan nabij de straalstroom. Aangezien het om een kleine kern gaat is het exacte traject erg belangrijk, veel meer dan de uitgestrekte stormdepressie van vannacht waarvan het sterke windveld ons niet kan missen. Van run tot run wijzigt de koers van dit lagedrukgebied nog wat maar de laatste paar runs van GFS geven de kern over Nederland met het sterkste windveld over het noorden van Frankrijk. Ook ECMWF gaf de kern over het noorden van Nederland. In het krachtige windveld loopt de gemiddeld wind landinwaarts mogelijk tijdelijk op naar stormachtig met windstoten tot 120 a 130 km/h , uiteraard allemaal in de voorwaardelijk wijze! Het is uitkijken naar wat er gebeurt achter de depressiekern.

Immers, in tegenstelling tot de depressie van vandaag komen we vrijdag mogelijk onder de krul van de depressiekern zelf aangezien deze zo dichtbij trekt. Dit kan nog felle windstoten opleveren in de postfrontale onstabiele lucht, al dan niet met veel dry air intrusion in de hoogte. Mogelijks trekt er ook nog een secundaire vore door een tijd na de eigenlijke kern, zoals o.a GFS al enkele runs weergeeft met dan tijdelijk een toename weer van de wind uit west tot noordwest. Voor de kusten is dat een bijkomend gevaar. Allemaal zaken die we nauwgezet in het oog moeten houden, en dus houdt u best deze blog in de gaten voor verdere updates.... Trekt de depressiekern wat verder noordwaarts, zoals ECMWF vanmorgen gaf, dan kan het zwaarste windveld zomaar over de Benelux trekken...

Karim Hamid