woensdag 12 augustus 2015

Onweersverwachting voor 13/8/2015

Van belang de komende 36 uur is een afgesplitst hoogtelaag dat via A Coruna naar Golf van Biskaje trekt en aan de voorzijde een opstuw genereert van extra warme lucht (T850 stijgt zo'n 4 graden naar 18 à 19°). Probleem voor de kansen op zwaar onweer is dat dit aan de voorzijde de opbouw van een rug impliceert welke tot donderdagavond over een groot deel van de Benelux aanwezig blijft en de onweerskans sterk onderdrukt (veel CIN). Bovendien is er weinig lifting in de hogere luchtlagen omdat het ULL maar traag opschuift en bovendien wat opvult tot een gewone trog.

Ik ga er dan voorlopig ook van uit, en dit is in lijn met wat de meerderheid der meso modellen laat zien, dat het over een groot deel van de regio niet zal vlotten met de onweerstriggering. Er lijkt te weinig mechanische triggering aanwezig om de CIN te neutraliseren. De meeste kans daartoe is aanwezig in het westen, vlakbij het ULL/trog waar ook een significante PVA aanwezig lijkt te zijn.

Vooral daar kunnen we dus relatief felle onweersbuien verwachten die ook vrij dynamisch kunnen zijn. De shear en andere dynamische parameters zijn niet overdreven hoog doch net voldoende om lokaal een supercell los te weken. Ook wateroverlast en wat hagel is mogelijk.

Maar echt dramatische toestanden verwacht ik niet, daar is de dynamiek te zwak voor. Later in de avond en nacht naar vrijdag toe kan ook elders een onweer losbarsten wanneer het koufront doortrekt. Maar ook hier verwacht ik voorlopig geen zware problemen.